Ove diplome neće priznavati u Evropi: Ako ste ovde studirali, dobro se zapitajte šta ćete dalje!

Broj upisanih studenata u akademskoj 2009/10 godini iznosio je 43.928, a u akademskoj 2015/16 godini 37.420 brucoša.

Iz Ministarstva prosvete i kulture Republike Srbije su potvrdili da su u više navrata upozoreni na međunarodnim konferencijama, na kojima se govorilo o visokom obrazovanju, da diplome stečene u Republici Srpskoj uskoro neće biti više priznavane u evropskom prostoru visokog obrazovanja bilo radi daljeg nastavka školovanja ili zapošljavanja, ukoliko ne budu sticane na akreditovanim visokoškolskim ustanovama, odnosno ukoliko postupak akreditacije ne bude pravilo u visokom obrazovanju Republike Srpske.

Tokom 2013, srednju školu je završilo 12.180 učenika, a ove godine će završiti 8.977 đaka. Istovremeno, broj upisanih studenata u akademskoj 2009./10. godini iznosio je 43.928, a u akademskoj 2015./16. godini 37.420 brucoša.

Broj studentskih programa se povećao za 326, a postoji čak 81 zahtev da se u ovoj godini uspostave novi studijski programi.

Prilikom upisa, proverite da li je vaš fakultet akreditovan, što bi trebalo da bude pravilo broj jedan pre nego što se odlučite da studirate na njemu.

Akreditacija studijskih programa je nužna radi međunarodne uporedivosti visokoškolskih kvalifikacija koje se stiču u sistemu visokog obrazovanja u RS-u.

Za sve studente je najvažniji postupak akreditacije visokoškolskih ustanova, koji je novim Nacrtom zakona o visokom obrazovanju, propisan kao obavezan i predstavlja novinu u odnosu na važeći zakon.

U Republici Srpskoj prisutan je trend smanjenja broja svršenih srednjoškolaca koji konkurišu za upis na fakultete, a što je najgore, očekuje se da se ovaj pad nastavi.

Foto: ilustracija, arhiva

Izvor: Srbija Danas

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: