Otvoren Institut za film u Ohridu

Kao rezultat dugoročne saradnje Vlade Republike Makedonije, Vlade Republike Češke i prestižne Praške filmske akademije FAMU, u Ohridu je otvoren Institut za film- Filmska akademija Ohrid. Institut će početi sa radom u akademskoj godini 2015/2016.

Filmski institut je javna naučna ustanova koja nudi master programe u okviru Odeljenja za pisanje scenarija i dramaturgije iOdeljenja kreativne produkcije. Ministarstvo obrazovanja i nauke Makedonije je obezbedilo 20 školarina za najbolje studente koji žele da upišu master studije na ovoj akademiji. Za stipendiju se mogu prijaviti makedonski, kao i strani državljani.

Studijski program traje tri godine i realizuje se na engleskom jeziku i prilagođen je standardima i dugoj tradiciji Akademije FAMU iz Praga, koja je peta najstarija filmska akademija na svetu. Na Akademiji FAMU su se obrazovali brojni uticajni režiseri i scenaristi, dobitnici Oskara i brojnih drugih značajnih međunarodnih festivalskih nagrada, među kojima su i makedonski profesor, režiser, producent i scenarista Ivo Trajkov, režiseri i pisci Jirži Mencel, Milan Kundera, Miloš Forman, Emir Kusturica, Lordan Zafranović i Vaclav Havel.

Profesori na Institutu za Film – Filmskoj akademiji Ohrid će, pored redovnih profesora, biti i gostujući profesori sa Akademije FAMU iz Praga, te će studentima svoje znanje i iskustvo prenositi najbolji predavači iz ove oblasti.

Akademska godina za master studije počeće u novembru 2015. godine. Sve informacije o Filmskom institutu -Filmske akademije Ohrid, studijskim programima, nastavnom osoblju, kao i o stipendiji mogu se dobiti na adresi: www.filmacademyohrid.com

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: