Od sada brže priznavanje diploma

Naši studenti koji su stekli diplomu na stranoj visokoškolskoj ustanovi od danas na jednoj adresi, u Ministarstvu prosvete, mogu brže i jeftinije da završe celu proceduru priznavanja diplome radi zapošljavanja u Srbiji, i ceo postupak se završava u roku od 90 dana, po ceni od 3.500 dinara.

Pri Ministarstvu prosvete zvanično je otvoren ENIK/NARIK centar za priznavanje stranih diploma i prvi studenti su već predali dokumenta, a ministar prosvete Srdjan Verbić rekao je da će od sada naši mladi ljudi u inostranstvu ravnopravno moći da konkurisu za radno mesto u Srbiji.

– Procedura je bitno kraća, brža i jednostavnija – rekao je Verbić i podsetio da su do sada fakulteti nostrifikovali diplome radi zapošljavanja, istakavši da u Srbiji nedostaje zakon o regulisanim profesijama.

Priznavanje diploma radi nastavka školovanja u Srbiji (akademsko priznavanje) i dalje je u nadležnosti visokoškolskih ustanova, a Verbić je dodao da je u toku izrada zakona o reglisanim profesijama, koji treba da zaštiti određene profesije.

Državni sekretar Ministarstva prosvete Zorana Lužanin objasnila je da će se procedura sastojati u proveri formalnih uslova, poput akreditacije ustanove, i od provere stručnih kompetencija.

– Jednom priznat studijski program više se ne proverava – rekla je Lužanin i istakla da je u ENIK/NARIK centru zaposleno sedam osoba.

Ona je, povodom inicijative dekana pravnih fakulteta da studenti prava pre priznavanja diplome, moraju da polažu dodatne ispite, rekla da će postojati stručne komisije iz različitih oblasti pa i iz prava.

– Mi ne sporimo da neko može da završi anglosaksonsko pravo i da privatnik želi da ga zaposli zato što sarađuje sa Velikom Britanijom – rekla je Lužanin i podsetila da su u pitanju regulisane profesije, istakavši da, ako neko ne poznaje naš pravni sistem, poslodavac ga neće zaposliti da radi na primer u sudu.

Među prvima koja je predala dokumenta za priznavanje diplome je Jovana Ružičić koja je u SAD završila dva fakulteta a ovde radi sa diplomom srednje škole. Ona je magistrirala pre deset godina u ovde je okupila grupu visokoobrazovanih povratnika.

– Važan korak je da se intelektualna dijaspora bolje poveže – rekla je ona.

Beograđanin Ilija Kalajdžić specijalizirao je oftalmologiju u Moskvi i već tri godne ima problem sa priznavanjem diplome. Radi u privatnoj firmi kao lekar opšte prakse.
Isti problem ima i Draginja Vlk, koja ima diplomu češkog univerzteta. Ona je istakla da studenti od ove države ne traže posao, već samo ravnopravne uslove.

– Osnivanje centra je stvaranje uslova za povratak iz inostranstva, da se akademska elita vrati i radi u Srbiji – rekla je ona.

Objavljeno: 1.10.2015.

Izvor: Blic

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: