Novosadski studenti protiv troškova: Svaki papir nas košta

Studenti Novosadskog univerziteta za utorak su najavili protest, na kom će tražiti ukidanje dodatnih troškova koje svaki fakultet pojedinačno naplaćuje. Oni navode da uprave visokoškolskih ustanova protivzakonito naplaćuju svaku sitnicu, zbog čega studiranje na kraju izađe daleko skuplje nego što je na papiru.

Prijava ispita – 150 do 300 dinara, overa semestra 1.500-3.500, molbe, potvrde, uverenja i zahtevi – praktično, svaki papir na fakultetu košta. Studentima je uplatnica dosta. Oni kažu da su sve te troškove već platili školarinom, a fakultetske tarife ocenjuju nezakonitim.

“To sve kad se skupi bude, recimo, polovina prosečne školarine samofinansirajućih studenata. Tako da ti troškovi mogu da se kreću od 300 do 500 evra po godini, što znači da čak ni budžetski studenti nisu na budžetu, nego moraju da plaćaju deo svog obrazovanja”, smatra Marina Savić iz Studentskog pokretaNovi Sad.

Da su dodatni troškovi nezakoniti, smatrao je i bivši ministar prosvete, ali su te reči ostale ad acta.

“Komentarisati sve što je rekao bivši ministar zaista bi bilo…kontraproduktivno”, kaže pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Zoran Milošević.

Kontraproduktivna može biti i činjenica da pokrajina prošle godine nije isplatila ni dinar za grejanje fakultetima, podvlači rektor. To, kaže, neko mora da plati.

“Radi se o veoma velikim troškovima, pošto je površina objekata kojima raspolažu pojedini fakulteti veoma velika, merena desetinama hiljada kvadratnih metara. Ti troškovi su morali na neki način biti pokriveni”, rekao je rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić.

U pokrajini prihvataju odgovornost za probleme u finansiraju, ali obećavaju bolje dane, i tad fakulteti neće morati da probleme prebacuju na leđa studenata.

“Ako je i postojao razlog da fakulteti u izvesnoj meri “partnerski motivišu” da pomognu u saniranju budžetskih problema, sada ih je mnogo manje, a iduće godine će ih biti drastično manje”, ističe Zoran Milošević.

Međutim, ostaje pitanje – ukoliko je naplaćivanje dodatnih troškova nezakonito, čiji je posao da to sankcioniše? Zaštitnica građana kaže – budžetske i prosvetne inspekcije, ali problem se može rešiti jedino u korenu.

“Konkretno, može se tražiti ocena ustavnosti ovakvih akata, ako neko smatra da nisu u skladu sa zakonom”, navodi pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih.

Ombudsmanka dodaje – fakulteti se često kriju iza autonomije univerziteta, zbog čega pitanja o njihovim finansijskim tokovima često ostaju neotvorena.

Izvor: N1

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: