Novosadski studenti protestovali zbog naplate sumanutih troškova

Oko 200 studenata Univerziteta u Novom Sadu protestovalo je danas u Kampusu zbog nezakonito nametnutih troškova studiranja.

Protest u organizaciji Studentskog pokreta Novi Sad organizovan je zbog odbijanja novosadskih fakulteta da ukinu dodatne troškove studiranja, poput overe semestra, prijave ispita, pa i vrlo sporan trošak “razgovora sa rektorom” koji postoji u cenovniku Ekonomskog fakulteta.

Kako je 021 pratio od samog početka, Radna grupa Univerziteta u Novom Sadu formirana je pre dve godine kako bi, po preporuci bivšeg ministra prosvete Srđana Verbića, sagledala kako da se ukinu dodatni troškovi studiranja. Radna grupa radila je mesecima na aktu u kojem se očekivalo ukidanje svih dodatnih nameta, ali se u dokumentu nije promenilo ništa. Nijedan fakultet, niti Univerzitet, nije odgovarao zbog ove prevare.

Studenti su, nezadovoljni upravo nereagovanjem Rektorata i uprava fakulteta, izašli na ulicu i tražili da im se ne naplaćuju nezakoniti troškovi. Studenti su istakli da su ih fakulteti već dovoljno pelješili, naplaćivali sumanute cifre za usluge koje se uopšte ne pružaju ili su vrlo sumnjive, a prozvali i sve kolege studente koji se nisu odazvali pozivu i dozvolili da i dalje budu prevareni. Studenti su skandirali rektoru UNS, kao i profesorima koji ih nisu podržali. Nakon protesta, studenti su upali u Filozofski fakultet i preuzeli amfiteatar, u kojem je održan zbor. Ovaj potez studenata naišao je na negodovanje uprave Filozofskog fakulteta, a kako nezvanično saznajemo, tražene su izjave svih studenata koji su bili sprečeni da u trenutku održavanja zbora imaju nastavu. Protestanti naglašavaju da su zbor najavili unapred, te dobili odobrenje ustanove da ga koriste.

Kako je za 021 još pre dve godine rečeno u Ministarstvu prosvete, naplata svih sumanutih dodatnih troškova na studijama je nezakonito. Zbog čega Univerzitet u Novom Sadu, sa fakultetima ojačanim autonomijom, krše zakon, u Rektoratu za 021nikada nije odgovoreno. 

Foto: 021.rs

Izvor: Gorica Nikolin/021.rs

 

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: