Noviteti na listi „hit fakulteta”

Na državnim fakultetima počeo je upis budućih brucoša, a prvog dana predaje dokumenata najveće interesovanje je, kako je i očekivano, zabeleženo za pravo, elektrotehniku i ekonomiju.

Međutim, više mladih nego ikada konkurisalo je za indeks Mašinskog, Poljoprivrednog i Hemijskog fakulteta, što govori o drugom načinu razmišljanja aktuelne generacije mladih.

Elektronskim putem, na ETF je stiglo 1.200 prijava, na Ekonomskom je oko 700 prijavljenih, a na Pravnom fakultetu je prodato oko 1.400 prijava. Mašinstvo za sada želi da studira oko 400 kandidata, a na Poljoprivrednom fakultetu je tokom prvog dana predaje dokumenata bilo više od 460 prijava, najviše u poslednjih pet godina.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta dr Milica Petrović kaže da je, uz dobre mogućnosti zaposlenja koje nude pojedini programi, mnogo urađeno na popularizaciji putem društvenih mreža, ali i posetom srednje škole.

Na fizičkoj hemiji je 40 kandidata, a na hemiji čak 140. Ovo do sad nezabeleženo interesovanje dekan Hemijskog fakulteta dr Ivan Gržetić komentariše na sledeći način – Imaće popunjenu upisnu kvotu do kraja prijavljivanja. Mladi očigledno shvataju da posao obezbeđuje diploma državnog fakulteta, a ne razni menadžmenti na privatnim.

Na Novosadskom univerzitetu upisne kvote su već premašili Medicinski fakultet i Akademija umetnosti, a najviše prijavljenih kandidata je na Fakultetu tehničkih nauka.

Predaja dokumenata je do subote, a potom idu prijemni ispiti.

Foto D. Žarković

Izvor: www.politika.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: