Novi studentski dom na Telepu

Studentski dom "Evropa" (Europa Kollegium ), u Novom Sadu, otvoriće svoja vrata prvim studentima u oktobru ove godine, istaknuto je prilikom jučerašnjeg potpisivanja ugovora o uređivanju međusobnih prava i obaveza osnivača te ustanove studentskog standarda, objavljeno je na sajtu Vlade Vojvodine.

Ugovor su potpisali predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine mr Jene Hajnal i upravnik Fondacije “Evropa” Novi Sad Đula Kiš.

– Ovim ugovorom Pokrajinska vlada je prenela prava na Nacionalni savet mađarske nacionalne zajednice i Studentski dom “Evropa”, jer je važno da nacionalne zajednice same definišu svoje prioritete u oblasti kulture, obrazovanja, upotrebe jezika i pisma – istakao je predsednik Pajtić nakon potpisivanja ugovora, podsetivši na to da je Pokrajina, pre više od deset godina, prenela nacionalnim savetima i osnivačka prava nad listovima na jezicima nacionalnih zajednica.

Novoizgrađeni Studentski dom na Telepu primiće oko 350 studenata koji studiraju na nekom od fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, a koji su osnovno ili srednje obrazovanje stekli na mađarskom jeziku, kao i srpskih studenata iz Mađarske. Takođe, u Domu će biti smešteni i gostujući profesori i studenti iz Evrope i sveta. Izgradnju Doma finansirale su Pokrajinska vlada sa 572 miliona dinara, država Mađarska sa 110 miliona dinara, dok je Rimokatolička biskupija Bačka dala zemljište na kom je izgrađen objekat.

Predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić je istakao da je, pored toga što će obezbediti visok nivo studentskog standarda, ovaj objekat posebno značajan zbog toga što će obezbediti uslove za očuvanje identiteta mađarske nacionalne zajednice, čiji se broj dramatično smanjuje na teritoriji Vojvodine, kao što se smanjuje i broj pripadnika svih zajednica u pokrajini.

– Jedan od načina da zadržimo mlade ovde jeste da im pružimo uslove da uče, da studiraju i da se obrazuju na nivou na kom se obrazuju mladi u mnogo razvijenijim evropskim zemljama, a ovaj Dom upravo takve uslove i pruža – istakao je dr Bojan Pajtić.

Predsednik Pajtić je podsetio da je Pokrajinska vlada proteklih godina investirala u poboljšanje uslova obrazovanja đaka i studenata na teritoriji Vojvodine, odnosno izgrađeni su Novi dom C u Novom Sadu, Studentski dom u Somboru, Studentski dom “Evropa” i Đački dom u Kikindi, a rekonstruisani su i drugi studentski domovi.

– Danas zaista možemo da kažemo da studenti u Vojvodini koji borave u domovima, njih preko tri hiljade, žive veoma pristojno, imaju veoma dobre uslove da uče i izrastu u uspešne ljude – kazao je Pajtić .

Predsednik Pokrajinske vlade je još podsetio i da je Pokrajinska vlada je finansirala obnovu Tekelijanuma u Budimpešti, vodeći računa o tome da studenti i đaci srpske zajednice u Budimpešti dobiju dobre uslove za učenje i za rad.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

Izvor: eKapija

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: