Novi dom za studente u Čačku

Naslanjajući se, prostorno i tradicijom, na stari Studentski dom u Čačku koji ima 200 mesta, juče je u akademskoj četvrti ovog grada otvoreno novo krilo sa još 130 mesta.

U Čačku je danas svečano otvoren novi studentski dom čiji je smeštajni kapacitet povećan za 130 mesta, tako da Studentski centra sada može da primi 337 studenata.

Ključeve soba u novoizgrađenoj zgradi u studentskom domu studentima je uručio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

“Izgradili smo prostor za još 130 studenata, ali je još njih stotinu ostalo bez doma. Ovde nam je bila potrebna investicija.Važno je da povećamo smeštajni kapacitet u studentskim centrima, ali i dostupnost visokog obrazovanja u celoj Srbiji” izjavio je Verbić.

Ministar je izrazio uverenje da će sledeće godine Čačak imati i nove studijske programe na fakultetima.

“Važno je da se razvija visoko obrazovanje, da nam centri budi integrisani, imaju više studijskih programa i da na studijskim programima postoji veća mobilnost”, nagalsio je Verbić..

Kako bi doprineli razvoju ne samo lokalne samouprave, već i čitave zemlje, studenti treba da razvijaju start ap kompanije, a pogodne uslove za to  imaju u Čačku jer su u blizini  studentski dom,  Tehnički i Agronomski fakultet, napomenuo je Verbić.

verbic3

Vrednost investicije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u novi studentski dom, koja obuhvata građevinske radove i nameštaj, prema rečima direktora SC Čačak, Dragana Jovovića je 105 miliona dinara.

Jovović je naveo i da je ministarstvo iz budžeta izdvojilo više od 10 miliona dinara za rekonstrukciju starog dela zgrade studentskog doma, čime je dalo veliku podršku SC Čačak.

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić zahvalio se ministru Verbiću i naveo da je Čačak značajan obrazovni centar u zapadnoj Srbiji.

“Postoji potreba da mladi ostanu u Čačku, da ovde studiraju, žive i razvijaju svoj rad. Čačak gradi nove škole i otvara fakultete, a lokalna samouprava doprinosi tome”, rekao je Ilić, izrazivši očekivanje da će uskoro početi i izgradnja Doma za učenike.

Predsednik lokalnog parlamenta Veljko Negovanović je ocenio da Čačak ima ono što retko koji grad i opština poseduju u Srbiji, odnosno fakultete, studentski restoran, renoviran stari i novoizgrađeni studentski dom namenjen smeštaju studenata iz svih krajeva naše zemlje.

Dekan Fakulteta tehničkih nauka, prof. dr Jeroslav Živanić smatra da će novi dom omogućiti povećanje broja studenata koji studiraju u Čačku, ali i da će se poboljšati kvalitet obrazovanja.

Ministar Verbić i gradonačelnik Čačka obišli su i novoizgrađenu osnovnu školu “Tatomir Anđelić” u Mrčajevcima, koja je izgrađena sredstvima lokalne samouprave.

Objekat škole, koju pohađa više od 400 učenika, ima površinu 3.000 kvadratnih metara.

Foto: ozonpress.net

 

Izvor: Tanjug

 

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: