Nova mreža linija GSP-a

Nova mreža linija, koja kreće od 1. januara, i zonska podela grada, čija primena počinje od 1. oktobra 2015, biće predstavljene u četvrtak, najavljuje za „Blic“ gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Zapravo, biće spojena dva postojeća tarifna sistema: ITS1, u kojem rade GSP, privatnici i „Lasta“, i ITS2, koji čine prigradske linije „Laste“ i privatnih prevoznika. Čitav grad biće podeljen u četiri zone.

Neki delovi grada u sadašnjem ITS1 (Batajnica, Borča, Kaluđerica…) pripašće drugoj zoni, ali cene karata se za njih neće menjati. Na gradskim linijama u zoni 1, karta će biti jeftinija nego do sada, a prevoz će manje koštati i putnike na prigradskim linijama u zonama 3 i 4.

Predstavljanje nove mreže linija i zonske podele grada kruna je višemesečnog rada na uspostavljanju reda u funkcionisanju saobraćaja u prestonici. Saobraćajni fakultet završio je predlog nove mreže linija, a finalni sastanak s Direkcijom za gradski prevoz biće održan danas.

Autobusi s klimom, wi-fi

Jedna od novina je i da će mobilni telefon biti moguće sredstvo plaćanja prevoza jer će validatori prihvatati aplikaciju na telefonu.
Gradonačelnik je najavio i da u septembru stiže 30 novih autobusa.
– Poseban akcenat stavljamo i na tender za privatne prevoznike, s obzirom na to da sadašnjima ističe desetogodišnji ugovor. Uslovi na tenderu će biti da svi autobusi budu jedne boje, da svi imaju klime, wi-fi i brojčanike za putnike. Sledeće godine nastavljamo dalje, i to prvo rekonstrukcijom pogona „Kosmaj“ – kaže Mali.

– Ispravićemo sve nelogičnosti u cenovnoj politici. Vi imate sada slučaj da mesečna karta do Ralje košta 3.275 dinara, a samo pet kilometara od Ralje 7.740 dinara iako i tu ide gradski autobus. Ili ono o čemu ste i vi pisali: od Trošarine do Ralje je 183 dinara, od Ralje do Trošarine 213 dinara! Zbog svega ovoga uvodimo novi tarifni sistem, koji će biti podeljen na zone po uzoru na organizaciju prevoza u evropskim gradovima – kaže gradonačelnik.

Novi tarifni sistem doneće niže cene za 80 odsto građana (iz prigradskih naselja), kao i jednake cene karata za iste destinacije, nevezano od toga da li se građani voze vozilima GSP-a, „Laste“ ili privatnih prevoznika.

Četiri zone na koje će biti podeljen grad

I zona (Uži centar)
II zona (Širi centar)
III zona (Barajevo, Grocka, Obrenovac, Sopot)
IV zona (Lazarevac i Mladenovac)

– Da nismo prošle godine započeli ceo ovaj proces, danas ne bismo mogli ovo da uradimo. Uradili smo sve što smo mogli da postavimo zdrav sistem, zonsku podelu grada kao pravedniji sistem za korisnike javnog prevoza, a postavićemo i novu mrežu linija koja će pomoći efikasnijem prevozu putnika – kaže Mali.

Na sajtu „Blica“, posle prezentacije, videćete sve novine.

Građani biraju boju autobusa

„Svi autobusi biće iste boje. Građani će birati između bele, sive, svetloplave i crvene, a takođe, kada predstavimo novu mrežu linija, ostavićemo vremena da građani daju poslednje primedbe i sugerišu eventualne izmene“, najavljuje gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Nove linije koje se uvode su:

 • 4 ( Batajnica – Tašmajdan)
 • 11 (Kalemegdan – Blok 45)
 • 80 ( Blok 44 – Altina)
 •  311 ( ustanička – Leštane )

Linije koje su ukinute:

 • 14, 56L, 60, 76, 81 L, 92, 405 L
 • 25P biće 36, 503 biće 404

Spojene linije su sledeće:

 • 704+35  – nova linija 35 ( Lešće – Zemun polje)
 • 82+85  – 82 (Blok 44 – Borča )
 • 84+27E – 84 ( Mirijevo 4 – Nova Galenika)
 • 703+603 – 603 ( Batajnica – Ugrinovci – Surčin)
 • 709+612 – 709 (Nova Galenika – Zemun Novi grad – Zemun polje)
 • 705+ 706 E – 705  (Kej oslobođenja – Aerodrom Batajnica)

Foto: Beoinfo

Izvor: Blic/Telegraf

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: