Gde na profesionalno usavršavanje?

Prema najnovijim istraživanjima portala studentskizivot.com, možemo zaključiti da je Nemačka, kao zemlja u kojoj se najveći broj mladih vidi u nastavku svog stručnog usavršavanja, neznatno preuzela vođstvo od oduvek popularnih Sjedinjenih Država.

Nastavljajući tendenciju da informišemo o trenutnom stanju i aktuelnostima po pitanju studentskih pitanja i studentskog života, poslednjom anketom Ukoliko mi se ukaže prilika za stručnim usavršavanjem van Srbije, voleo/la bih da odem u želeli smo da odgonetnemo koja je trenutno najprivlačnija zemlja za dalje usavršavanje mladih kadrova prema mišljenju posetilaca portala.

Da su studenti i diplomci iz Srbije visoko kvalifikovani i cenjeni u inostranstvu i u vodećim obrazovnim centrima širom Evrope, ali i preko okeana, svedoči podatak da je sve veći broj institucija koje nude mladim srpskim diplomcima mogućnost usavršavanja u širokom spektru oblasti.

Na osnovu naše ankete u kojoj je učestvovalo 880 mladih iz Srbije želeli smo da čujemo Vaše mišljenje koje su to najprivlačnije zemlje za stručno usavršavanje. Na osnovu Vaših glasova Nemačka je zauzela prvo mesto sa 20%, dok se uvek aktuelne Sjedinjene Američke Države zadržavaju pri samom vrhu sa 19 %.

Veliki broj mladih vidi sebe na usavršavanju u Engleskoj i Š vajcarskoj koje su privukle isti broj zainteresovanih (po 13%). Ne iznenađuje činjenica da se upravo ove zemlje nalaze pri vrhu naše liste najpopularnijih zemalja za stručno usavršavanje s obzirom da je veliki broj srpskih diplomaca, generaciju za generacijom, ostvario zavidne uspehe u vodećim obrazovnim centrima koje ove zemlje nude.

Rezultati ankete o stručnom usavršavanju
Rezultati ankete o stručnom usavršavanju

Nešto manju popularnost trenutno imaju Austrija (9%), Š panija (7%) i Italija (7%). Iznenađujuće je da je ovog puta Italija zauzela tek sedmo mesto na našoj listi najpoželjnijih destinacija za stručno usavršavanje, budući da je poznato da je prethodnih godina zabeležen veći broj kandidata koji su stručno usavršavanje obavili u Italiji.

Trenuto najmanje interesantna našim mladima jesu Rusija i Francuska (sa po 6%), što je, možda, interesantno za istražiti, pošto da se ove dve zemlje mogu pohvaliti nekim od svetski najznačajnijih obrazovnih centara.

Nastavićemo da istražujemo sva aktuelna dešavanja, te vas pozivamo da učestvujete i u našoj novoj anketi: Koliko smatrate da su prakse korisne?

 

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: