Mreža racionalizacije bačena i na studentske kulturne centre

Ministarstvo prosvete donelo odluku o gašenju Doma kulture „Studentski grad” na Novom Beogradu i njegovom pripajanju Studentskom kulturnom centru. – Prema nezvaničnim informacijama, SKC će se iz centra grada preseliti u Studenjak, a zdanje u kojem je sada biće izdato u zakup.

Inicijativa ministra prosvete Mladena Šarčevića o spajanju Studentskog kulturnog centra (SKC) i Doma kulture „Studentski grad” (DKSG) na Novom Beogradu juče je žestoko uzburkala javnost. Ovu informaciju potvrdila nam je i nekadašnja rektorka Univerziteta umetnosti prof. dr Milena Šešić Dragićević, dodavši da je očekivala da će o ovoj temi raspravljati senat tog univerziteta. Inače, odluci ministarstva nije prethodila javna rasprava, a u odgovoru našem listu, iz Šarčevićevog kabineta je poručeno da su se rukovodili „rezultatima rada i kvalitetom programskih aktivnosti, ali i činjenicom da obe ustanove imaju isti delokrug rada”.

Ministarstvo je odlučilo da Dom kulture „Studentski grad” Beograd spoji sa Studentskim kulturnim centrom, „jer i u ostalim univerzitetskim gradovima postoje samo studentski kulturni centri, jedino je Beograd izuzetak”, navedeno je u odgovoru „Politici”, uz napomenu da je cilj viši kvalitet rada i povećanje interesovanja studenata za sadržaje koji su njima namenjeni. Zaposlenima je poručeno da ne treba da ih brine odluka o spajanju, jer neće biti otpuštanja.

Prosvetne vlasti su u međuvremenu poništile i konkurs za direktora DKSG, sa obrazloženjem da je to deo plana „racionalizacije i reorganizacije ustanove koji će ministarstvo uskoro sprovesti u delo i da nije celishodno vršiti izbor direktora u ustanovi koja će biti ugašena”.

Prema jednoj od nezvaničnih verzija, zapravo je plan da se SKC pripoji Domu kulture u Studenjaku i prebaci na Novi Beograd, a da prostor u centru grada bude dat u zakup.

Ovim povodom, apel javnosti i onlajn peticiju protiv ukidanja, kako kažu, jednog od najaktivnijih kulturnih centara u Srbiji koji postoji 43 godine i prepoznatljiv je i u međunarodnim razmerama, juče su pokrenuli zaposleni u Domu kulture „Studentski grad”. Njihovo saopštenje uzburkalo je društvene mreže – onlajn peticiju je za samo jedan dan potpisalo skoro 1.500 ljudi.

Citira se i dopis Šarčevića predsedniku Upravnog odbora DSKG-a, u kojem se navodi da je inicijativa o spajanju dve ustanove doneta „u cilju podizanja kvaliteta obrazovanja, bolje organizacije i transparentnosti rada” i na osnovu Odluke o sprovođenju racionalizacije i reorganizacije u sistemu i oblasti obrazovanja i vaspitanja. U skladu sa članom 29. Zakona o učeničkom i studentskom standardu, potrebno je da UO ustanove donese odluku o statusnoj promeni – pripajanju ustanove studentskog standarda DKSG ustanovi SKC, na koju će saglasnost dati osnivač, navodi se još u ovom dopisu od 22. februara ove godine.

Zaposleni u Domu kulture „Studentski grad” kažu da pokreću inicijativu vraćanja ove ustanove Univerzitetu u Beogradu u čijoj nadležnosti je bila do 1993. godine i naglašavaju da je ovo stav zaposlenih, a ne v. d. direktora Bojane Kataline.

Oni ističu i da UO prema važećem zakonu o učeničkom i studentskom standardu i članu 29. na koji se poziva dopis ministra Šarčevića nije nadležan za donošenje odluke o pripajanju-gašenju ustanove, već je to u nadležnosti osnivača, odnosno Vlade Srbije. Takođe, zameraju što o ovom planu nije prvo organizovana javna rasprava u studentskoj i široj kulturnoj javnosti.

U međuvremenu, UO je poništio konkurs za izbor direktora Doma kulture „Studentski grad”, na osnovu dopisa Ministarstva prosvete. Bojan Milosavljević, jedan do trojice kandidata za direktora, inače pozorišni reditelj i politikolog, posle prepiske sa prosvetnim vlastima, pokrenuo je Upravni spor za poništaj ove odluke. On za „Politiku” kaže da je ova odluka nezakonita i dodaje da će podneti prijavu i Agenciji za borbu protiv korupcije protiv ministra zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovinu uticajem, jer je poništio konkurs „da bi sačuvao direktorku kojoj je istekao mandat i koja ne ispunjava zakonom propisane uslove za obavljanje funkcije direktora”.

– Javni konkurs, koji je raspisan u skladu za zakonom, poništen je bez adekvatnog pravnog osnova. Skandalozno je i što su predstavnici Univerziteta i studenata u UO glasali za nezakonit poništaj konkursa, pa bi bilo opravdano da Univerzitet zatraži njihov opoziv. Nedopustivo je koliko su studentski kulturni centri u Beogradu zapušteni i prepušteni nekvalifikovanim ljudima, a posebno je neshvatljiv decenijski gromoglasni muk Univerziteta – kaže Milosavljević.

On dodaje da Dom kulture nije imao formiran UO duže od 10 godina, a da su odavno istekli mandati v. d. direktora i SKC i DKSG. Naš sagovornik pokazuje i pismo Mirjane Popović, pomoćnika ministra prosvete u Sektoru za pravne poslove, u kojem se u odgovoru na pismo Milosavljevića kaže da je „razlog za poništenje konkursa plan racionalizacije i reorganizacije ustanove koji će ministarstvo uskoro sprovesti u delo” i „da nije celishodno vršiti izbor direktora u telu koje će biti ugašeno”.

Inače, osim u Beogradu, studentski kulturni centri postoje i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Istorijat dve ustanove

Dom kulture u Studenjaku je osnovan 1971, a otvoren uoči Dana mladosti 1974. godine, svečanom predajom ključeva novoizgrađenog zdanja rektoru Beogradskog univerziteta Jovanu Gligorijeviću i tridesetodnevnim festivalom „Beograd studentima”. U saradnji sa akademcima iz Studentskog grada i BU, više od 40 godina u kontinuitetu se ovde odvijaju raznovrsni programi, poput muzičkog, pozorišnog, likovnog, književnog, filmskog, naučnog, tribinskog, Akademskog filmskog centra i programa biblioteke. U proteklim decenijama održano je više desetina hiljada programa.

SKC su 1968. godine osnovali Beogradski univerzitet i Univerzitetski odbor Saveza studenata Beograda, a 1992. ingerencije osnivača preuzela je Vlada Srbije – Ministarstvo prosvete.

Foto: DKSG

Izvor: www.politika.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: