Mladi da budu prioritet svih državnih resora

Mladi moraju da budu prioritet svih državnih resora, istaknuto je danas na konferenciji o međusektorskoj saradnji "Misli na mlade" u organizaciji Krovne organizacije Mladi Srbije (KOMS).

“Značaj međusektorske saradnje ogleda se u tome da svako Ministarstvo u vrh svojih prioriteta stavi mlade, da napravi određene programe i usluge za njih”, rekao je Tanjugu državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin, dodajući da je to neophodno da se uradi na svim nivoima vlasti, odnosno, kako u Ministarstvima, tako i na pokrajinskom nivou, ali i u opštinama i gradovima.

Prema njegovim rečima, kao što penzioneri imaju zasluženo svoje mesto u društvu i brigu države, isto tako to treba da imaju mladi.

“Ubeđen sam da mladi jedino mogu da osete da država brine o njima ako svako Ministarstvo bude postavilo u vrh svoijih prioriteta, od zapošljavnja, obrazovanja, kulture, slobodnog vremena”…, rekao je Borovčanin.

Kako je istakao, sve to treba da bude uspostavljeno po objektivnom kriterijumu gde se vrednuje rad, znanje, zalaganje, čestitost i poštenje, umesto nekih drugih, aktuelnih vrednosti.

Borovčanin je ocenio da je važno što su konferenciju “Misli na mlade” pokrenuli upravo mladi, jer u Srbiji živi oko 1,5 miliona njih.

Predsednik Upravnog odbora KOMS-a Marijan Cvetković istakao je da treba da se skrene društvu, a pre svega donosiocima odluka, pažnja da je važno da svi državni resori misle na mlade.

“Država koja trenutno mlade pozicionira kao socijalnu kategoriju, mora da pobegne sa te margine, jer su mladi zdrava kategorija i samo tako možemo očekivati da ćemo se i razvijati uzlaznom putanjom”, rekao je Cvetković.

On je dodao da je cilj konferencije da pokrene međusektorsku saradnju, dodajući da je dobro što je Ministarstvo omladine i sporta prepoznalo značaj KOMS-a u prethodnom periodu, ali i da je isto tako važno i da svi ostali resori to urade, jer mladi moraju da budu prioritet svih državnih resora.

Ocenjujući da živimo u žemlji gde je vodeći problem mladih “nezapošljivost”, dodao je da je to u stvari posledica, a da uzroci leže i u obrazovanju, samom sistemu rada, procesu zapošljavanja…

Cvetković je istakao da na konferenciji učestvuje više od 100 mladih iz cele Srbije, dodajući da će KOMS sumirati zaključke te konferencije.

Izvor: Tanjug

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: