Međunarodni dan mira

Širom sveta danas, 21. septembra, obeležava se Međunarodni dan mira.

Međunarodni dan mira obeležava se svakog septembra još od 1981. godine kada su članice Ujedinjenih nacija usvojile deklaraciju o obeležavanju tog dana. Prvi put je obeležen 1982. godine, i narednih godina svakog trećeg četvrtka u septembru, sve dok Generalna skupština UN-a nije posebnom rezolucijom 2001. godine proglasila Međunarodni dan mira 21. septembar i obavezala svet da toga dana u godini bar misli o miru i da ga obeleži raznim skupovima, manifestacijama, marševima mira i koncertima.

“Neka mir prevlada na Zemlji, bar jedan dan mira i nenasilja” – tako glasi univerzalna poruka 21. septembra, Međunarodnog dana mira, a sve zemlje i narodi pozvani su rezolucijom da slave mir i daju doprinos da on vlada svetom.

Tako će se i danas širom sveta obeležiti Dan mira nizom manifestacija, dok su zvuk zvona i minut ćutanja tačno u podne postali tradicija u zgradi UN u Njujorku.

Zvono mira je 1954. godine UN poklonilo Udruženje UN iz Japana, a izliveno je od novčića koje su skupila deca iz 60 zemalja.

Japanese_Peace_Bell_of_United_Nations

Foto: Wikimedia Commons, prema Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic licenci.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: