Master studije forenzike uskoro u Novom Sadu

Centar za multidisciplinarne studije forenzike "Dr Arčibald Rajs", koji je formiran na Univerzitetu u Novom Sadu, biće nosilac dvogodišnjih master studije forenzike.

U toku je proces akreditacije i u planu je da se prvi studenti upišu školske 2016/17. godine.

Na ove studije će moći da se upišu kandidati koji su tokom osnovnih akademskih studija ostvarili najmanje 240 ESPB.

U zavisnosti od odabranih izbornih predmeta studenti će steći znanje iz pojedinih užih oblasti forenzike: forenzičke hemije, forenzičkog inžinjerstva materijala, forenzičke biologije, digitalne forenzike, saobraćajne forenzike, forenzike u građevinarstvu i opšte forenzike. Nakon završetka studija stiče se akademski naziv Master forenzike sa naznakom zvanja iz odgovarajuće oblasti.

Osnovna ideja pokretanja ovih master studija je da se u našem društvu i na ovaj način unapredi pravni sistem. Veštačenje pripada pravu i cilj je da veštaci koji nastupaju na sudu budu što školovaniji, da što bolje upoznaju principe veštačenja. Pretpostavalja se da struku već dobro znaju, a kroz ove studije bi dobili mogućnost da vide koji je dodatni dijapazon njihovih mogućnosti“, kaže za “Dnevnik” rukovodilac Centra prof. dr Milan Simić, specijalista sudske medicine.

Po njegovima rečima, jedan od ciljeva je i da se edukuju kadrovi koji će raditi direktno na istraživanju pojedinih slučajeva na licu mesta. Oni će se uključivati u kriminalistiku – istražne radnje, koje bi trebalo da sa tim znanjima obavljaju na kvalitetniji način.

Takođe, ove master studije su namenjene i onima koji će se baviti veštačenjem, dakle onima koji poseduju znanja iz određenih oblasti: medicine, saobraćaja, ekonomije… a ovde bi se detaljnije upoznali sa pravnim aspektima veštačenja, Krivičnim zakonikom, Zakonom o parničnom postupku…

Kod nas još niko nema master studije forenzike. Ona se izučava u okviru Fakulteta bezbednosti u Beogradu i to samo na osnovnim studijama. Na neki način mi smo pioniri u tome“, kaže profesor Simić.

Završetkom ovog studijskog programa, masteri forenzičari, u zavisnosti od odabranog bloka izbornih predmeta, trebalo bi da imaju mogućnost zapošljavanja u institucijama kao što su policija, vojska, bezbednosne agencije, osiguravajuće kompanije, tužilaštva, sudovi, kriminalističko – tehnički centri, banke, zatvor, institucije za prevenciju kriminala, forenzičke laboratorije, kao i u raznim drugim državnim i privatnim kompanijama.

Ceo tekst možete pročitati OVDE.

Izvor: Dnevnik/021.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: