Još dve akademske godine za “večite studente”

Studentima, koji studiraju po Zakonu o univerzitetu, izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju produžava se mogućnost studija za još dve akademske godine, dogovoreno je na sastanku ministra prosvete i kulture Daneta Maleševića i predstavnika studenata.

Studentima, koji studiraju u skladu sa bolonjskim principima, ovim izmenama i dopunama daje se mogućnost upisa u akademsku 2016/2017. i 2017/2018. godinu sa pravom prenosa najviše 15 ECTS bodova.

Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da će izmene i dopune zakona po hitnom postupku biti upućene u Narodnu skupštinu Republike Srpske čija je sednica zakazana za 11. oktobar, zbog čega će zakon imati povratno dejstvo.

– To nam je omogućio član 110 Ustava Republike Srpske gde stav 2 govori o povratnom dejstvu – objasnio je Malešević.

On očekuje da poslanici podrže ove izmene i dopune, jer je reč o opštem interesu.

– Na dva javna univerziteta ima oko 4.000 studenata koji studiraju po Zakonu o univerzitetu – naveo je Malešević i dodao da većina studenata ne uspije da položi sve ispite pre upisa u narednu akademsku godinu.

Predsednik Unije studenata Republike Srpske Milan Milišić zadovoljan je odlukom Ministarstva da za dve godine bude produžen rok za završetak studija “starih” studenata, kao i prenos najviše 15 ECTS bodova.

Predstavnici Unije poručuju da je ovo poslednji rok za završetak studija po Zakonu o univerzitetu, te veruju da će studenti koji studiraju deset i više godina uspeti da za dve godine završe studije.

Izvor: Blic

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: