Izmene Zakona o visokom obrazovanju: Ko je u najgorem položaju?

Reakcije na izmene Zakona o visokom obrazovanju su podeljene - dok deo studenata slavi, drugi su razočarani i nadaju se amandmanima koje bi poslanici mogli da predlože prilikom skupštinske rasprave o tom aktu.

Predlog izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju usvojen je juče na sednici Vlade Srbije, a prorektorka za nastavu Univerziteta u Beogradu Nada Kovačević ističe da on nije doneo puno promena u odnosu na prethodne godine.

Da odahnu ili…

– Prema Zakonu o visokom obrazovanju, da bi student konkurisao za budžet, neophodno je da ima 60 ESP bodova. Međutim, svake godine se izmenama omogući da to čine svi koji imaju 48 i više ESP bodova, ali je svake godine neizvesno da li će biti tako. Zato su i sada studenti bili u strahu, ali konačno mogu da odahnu što se toga tiče – kaže Nada Kovačević.

Isto tako, i do sada je studentima koji su na budžetu omogućavano da ne plaćaju studije ni godinu dana po isteku redovnog trajanja studija.

U praksi to znači da oni koji su bili na budžetu tokom četiri godine četvorogodišnjih studija, ne moraju da plaćaju ni petu, ukoliko im ostane neki ispit.

Nije svim “večitim” studentima produžen rok

Na jučerašnjoj sednici, usvojeno je da ovo važi za studente upisane u školskoj 2013/14. godini.

– Ono što je novo jeste da je studentima upisanim po starim programima omogućeno da studije ipak nastave po tim programima – kaže Nada Kovačević.

Ipak, to se ne odnosi na sve “večite studente”, već samo na one na osnovnim studijama.

Za razliku od njih, starim studentima magistarskih i doktorskih studija nije produžen rok za okončanje studija, te se oni nadaju amandmanu na ovaj predlog zakona.

Šta je sa prvom generacijom “bolonjaca”

Da ima nade da se i njima produži rok, svedoče najave Muamera Zukorlića, Ljubiše Stojmirovića i Marka Atlagića da će za to glasati na skupštinskom Odboru za obrazovanje.

Prve generacije bolonjaca (upisani 2006-2008. godine) takođe su ostale bez šanse za produžetak roka završetka studija.

Međutim, kako Odbor o njima nije zauzeo nikakav stav, njihova sudbina je najneizvesnija.

Izvor: www.blic.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: