ISTRAŽIVANJE BLICA Evo koliko košta studiranje u Srbiji

Prosečan student roditelje iz unutrašnjosti mesečno košta između 12.000 i 60.000 dinara, a istraživanje "Blica" pokazalo je da suma koju roditelji izdvajaju doseže i do 800 evra mesečno.

Koliko je novca ukupno potrebno uglavnom leži u statusu studenta, da li je student na budžetu ili je samofinansirajući, ali i fakulteta koji je izabrao.

Studentima medicine, pored školarine i osnovnih troškova za život, izdvajaju dodatna sredstva za uniforme, klompe, od treće godine stetoskop. Samo za anatomsku lobanju, na primer, medicinari moraju da plate oko 10.000 dinara.

Studentima likovnih umetnosti potreban je pribor i materijal, studentima arhitekture hameri, rapidografi, materijali za makete i šestari. Stoga roditeljski džep manje prazne studenti društvenih nauka, kojima su potrebne samo knjige.

Stipendije koje država daje nekim budžetskim studentima, a koje iznose oko 7.000 dinara, trebalo bi da pokriju dom, gradski prevoz i menzu, tako da roditelji koji imaju sreće da im je dete na budžetu i u studentskom domu, dodaju novac još samo za džeparac i usputne troškove.

Foto: RAS / RAS Srbija
Foto: RAS / RAS Srbija

– Troje dece u Beogradu me mesečno koštaju oko 60.000 dinara, dakle cela moja prosečna plata i deo muževljeve. To su samo osnovni troškovi, jer za odeću, kozmetiku i izlaske zarade sami preko poslova u zadruzi – rekla nam je Mira Simeunović, koja izdvaja još oko 8.800 dinara samo na hranu koju deci šalje u Beograd.

Ivanka Joksimović je studentkinja iz Kosjerića koja u Beogradu živi u iznajmljenom stanu sa svoja dva brata.

– Majka za naš stan izdvaja oko 300 evra mesečno sa komunalijama. Nedeljno dobijam 4.000 dinara džeparca, a kako ne jedem u menzi, polovina tog novca mi ode na hranu. Da bih imala za sebe, radim u kafiću, gde zaradim još oko 2.000 nedeljno. U tu računicu mi ulaze i kopije knjiga, štek za garderobu i obuću – kaže Ivanka.

Vozna karta je studentima jeftinija sa propusnicom čije vađenje košta 600 dinara i važi godinu dana.

Studenti koji jedu u menzi za tri obroka dnevno izdvoje 171 dinar ako su na budžetu, ili 475 dinara dnevno ako su na samofinansiranju i plaćaju po ekonomskoj ceni. Vađenje nove kartice za menzu košta 1.800 dinara, a obnova 1.300, dok žeton za sve studente iznosi 300 dinara.

Stoga su troškovi mnogo veći u oktobru nego u ostalim mesecima, kada je potrebno izvaditi studentske kartice. Svaka se dobija uz potvrdu sa fakulteta čija cena varira od nula do 100 dinara.

Za kopije udžbenika i do 7.000 dinara

Godišnja članarina Univerzitetske biblioteke je 1.500 dinara, a Narodne 2.350. Kopije knjiga koje se kupuju početkom semestra iznose od 4.000 do 7.000 dinara, zavisno od fakulteta. Kopirnice koje se nalaze pored fakulteta uglavnom po kopiranoj strani naplaćuju oko 1,5 dinara, dok se u drugim cena kreće i do pet dinara po strani. Studenti se dovijaju razmenjujući skripte.

Autori:D. Tulimirović/B. Anđelić

Izvor: Blic

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: