Ispitni rokovi bez ograničenja

Skupštinski odbor za obrazovanje podržao izmene dva Zakona o obrazovanju. Vraća se apsolventski staž, budžet sa 48 ESPB - ako izglasaju poslanici.

Broj ispitnih rokova ubuduće neće biti ograničen na četiri. A da li će akademci imati pet, šest ili više šansi godišnje da polažu ispite, određivaće univerziteti, a ne zakon. Ovo je predloženo Zakonom o izmenama Zakona o visokom obrazovanju, koji je dobio zeleno svetlo Vlade, a u utorak i skupštinskog Odbora za obrazovanje i nauku. Ostalo je samo da ga podrže poslanici. Akademcima bi bio vraćen i nekadašnji apsolventski staž, da godinu dana produže studije o trošku države. Predviđeno je i da je za studiranje na budžetu dovoljno 48 ESPB bodova, umesto 60.

Na u utorakrašnjoj sednici odbora podršku je dobio i predlog Zakona o izmeni Zakona o osnovama sistema obrazovanja. Ministar Verbić rekao je da su predviđene promene čak 60 članova ovog zakona, ali da one nisu hitne, pa sada pred poslanike ide izmena samo jednog člana. On reguliše odlazak u penziju nastavnika i ostalih zaposlenih u školama. Izmenama zakona iz 2013. oni moraju da idu u penziju čim ispune jedan od dva uslova – godine života ili staž. Još tada su se uzaludno žalili na diskriminaciju i na koliziju sa Zakonom o radu, koji dozvoljava zaposlenom da ostane na radi dok ne ispuni oba uslova. Sada su pred poslanicima izmene zakone koje sve vraćaju na staro, pa će i nastavnici kao i ostali zaposleni imati pravo da rade do ispunjenja oba uslova.

– Važno je da ovaj član stupi na snagu do prvog septembra, kako kolege koje moraju da odu u penziju na osnovu jednog ispunjenog uslova ne bi bile oštećene – objasnio je Verbić.

HILjADU VIŠKA

– Ukupno 20.000 nastavnika nema punu normu. Kada bi se postojeći broj časova idealno rasporedio, da svi imaju pun fond, 10.000 nastavnika ostalo bi bez norme. Ali takva računica je nemoguća i neće toliki broj biti tehnološki višak. Procenjujem da će oko 1.000 nastavnika biti tehnološki višak i njima će biti ponuđene otpremnine. Tačan broj znaćemo za tri nedelje – najavio je Verbić.

Izvor: Novosti.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: