I bolonjci traže duži rok za diplomiranje

Nakon starih studenata magistarskih i doktorskih studija, produženje roka za diplomiranje sada traže i akademci upisani po bolonji, a o ovim zahtevima predstavnici Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) juče su razgovarali sa Ministarstvom prosvete.

– Epilog tog sastanka je da su napravljeni određeni pomaci, ali da je zbog mišljenja Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i dalje sporno pitanje studenata postdiplomskih studija koji studiraju po starom programu, o čemu će ministar doneti definitivnu odluku danas ili sutra. Pomak je načinjen za prve generacije bolonjaca (upisanih 2006/07, 2007/08 i 2008/09. godine), koji će najverovatnije dobiti produženje – kažu u SKONUS-u.

Oni očekuju da vlada do kraja ove nedelje usvoji predlog izmena Zakona o visokom obrazovanju i da se naredne nedelje nađe u skupštinskoj procedure.

Iako je ta organizacija ranije juče na svom Fejsbuk profilu da je Odbor za obrazovanje Skupštine Srbije podržao zahtev da se svim gore pomenutim kategorijama produži rok za diplomiranje i da sa tim stavom idu pred prosvetnu vlast, ovu informaciju demantovao je zamenik predsednika Odbora LJubiša Stojmirović. On za Danas potvrđuje da je juče razgovarao sa predstavnicima studenata, ali isključivo kao poslanik, napominjući da to nema veze sa stavom Odbora za obrazovanje, te da se njegova podrška odnosila na postdiplomce upisane po starim propisima, što je, kako kaže, jasno studentima rekao.

Predsednik Skupštine SKONUS-a Milan Savić objašnjava za naš list da su fakulteti u različito vreme počeli da sprovode bolonju, te da sada ističe zakonski rok za diplomiranje studentima trogodišnjih i četvorogodišnjih studija, upisanim 2006, 2007. i 2008. godine, koji su prve generacije upisane po novim programima.

Po Zakonu o visokom obrazovanju, bolonjcima studije mogu trajati dvostruko duže od broja godina redovnih studija, s tim što im visoke škole i fakulteti mogu na lični zahtev odobriti dodatnu godinu. To praktično znači da za završetak studijskog programa u četvorogodišnjem trajanju studenti imaju devet godina, odnosno sedam za programe na visokim strukovnim školama ili fakultetima sa trogodišnjim osnovnim studijama. Ako u tom roku ne uspeju da diplomiraju, studenti se ponovo upisuju, s tim da im se priznaju položeni ispiti, a moraju da polažu razliku predmeta koji su u međuvremenu uvedeni. Međutim, na nekim visokoškolskim ustanovama bolonjci koji nisu uspeli da diplomiraju u zakonskom roku već su se, shodno ovim pravilima, ponovo upisali, što znači da bi oni bili diskriminisani ako bi država sada izašla u susret njihovim kolegama koji su sa studijama počeli kasnije. Svesni su toga i u SKONUS-u, ali kažu da kao krovna studentska organizacija moraju da budu predstavnici svih akademaca – i onih koji studiraju po starom i bolonjaca. A bolonjci tvrde da su upravo oni diskriminisani odlukom Ministarstva da se starim studentima po ko zna koji put produži rok.

“Pitamo se, ukoliko se već pomaže studentima po starom programu, a za fakultete ne predstavlja problem da organizuju ispite iz predmeta koji ne postoje godinama, zašto je onda problem da se pomogne studentima čiji ispiti i dalje postoje, čiji profesori i dalje rade na fakultetima? Odluka Ministarstva da podrži studente koji studiraju po starom programu, a kojima je taj rok već produžavan, govori da je mnogo lakše koplja lomiti na mladim ljudima od kojih mnogi tek treba da formiraju svoje porodice, da formiraju svoj put, nego pomoći svima kada već postoji predlog produženja studentima po starom programu”, piše u apelu upućenom našoj redakciji, koji je na društvenim mrežama izazvao opštu svađu među starim studentima i bolonjcima.

U apelu se ističe i da su mnogi fakulteti izmenili plan i program više puta i da bi bolonjcima ponovni upis doneo, ne samo nove predmete, već bi ih vratio na ranije godine studija. Svaki nepoloženi predmet, tvrde, plaća se po cenovniku koji važi za samofinansirajuće studente i košta između 6.000 i 11. 000 dinara.

Argumenti

Stari studenti kao argument navode da, kada su upisivali studije, nigde nije pisalo koliko mogu trajati, dok su bolonjci ta pravila znali od starta. Bolonjci, s druge strane, tvrde da su neki fakulteti produžavali rok za diplomiranje prethodnim generacijama (takođe upisanim po novim programima) dve godine, pozivajući se na raniju preporuku Ministarstva, te da će sada primenjivati nova, restriktivnija pravila na generaciju upisanu 2007.

Izvor: Danas.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: