“HOĆU DA SE BAVIM NAUKOM U SRBIJI” Upoznajte Vidaka Raičevića, najboljeg studenta Univerziteta u Novom Sadu

Vidak Raičević (23), student master studija organske hemije, završio je osnovne studije sa prosekom 10, a dosad je objavio i četiri naučna rada.

Vidak Raičević izabran je za najboljeg studenta Univerziteta u Novom Sadu za prethodnu školsku godinu. Priznanje mu je dodeljeno na svečanosti povodom uručenja nagrade “Dr Zoran Đinđić”.

Pored proseka 10, Vidak je osvajao brojne nagrade na takmičenjima. Kaže da mu je ova nagrada vetar u leđa da nastavi bavljenje naukom i da to čini u Srbiji.

– Nagrada je veliki podstrek da radim intenzivnije. U našim uslovima to je potrebno pošto je finansiranje nauke uopšte, pa tako i hemije, nedovoljno i nefleksibilno – kaže Raičević.

Vidak je dosad osvojio brojne nagrade na takmičenjima, a tri godine zaredom bio je dobitnik izuzetne nagrade za uspeh na studijama na Prirodno-matematičkom fakultetu. Među brojnim priznanjima koja je osvajao su i dve uzastopne godišnje nagrade na onlajn takmičenju iz hemije koje organizuje Univerzitet u Kembridžu.

Vidak Raičević je, iako student, već uspeo da kao koautor objavi četiri naučna rada, kao i pet saopštenja na naučnim skupovima od nacionalnog ili međunarodnog značaja.

Kako kaže, ne planira da prestane da se bavi naukom.

– Upisaću i doktorske studije, nadam se na istom fakultetu i nastaviti da se bavim naukom. U Srbiji je situacija takva da se naukom možemo baviti samo na fakultetima, pa bih zato tu voleo i da ostanem – kaže Vidak.

Pošto se prestižno priznanje nagrađuje i novčano, Raičević kaže da će taj novac na neki način uložiti u znanje.

– Sarađujemo i sa drugim, na primer sa Prirodno-matematičkim fakultetom u Nišu, i taj novac ću koristi za putovanja, pošto često idem tamo, a iskreno, još ne znam ni kolika je nagrada – dodaje naš sagovornik.

Vidak je kroz saradnju fakulteta stigao i do Univerziteta u Gracu i tamošnjeg Instituta za organsku hemiju, gde je pohađao naučnu praksu.

Uspešan van nastave

Vidak je još u gimnaziji osvajao nagrade na svetskim takmičenjima, kao što su bronzana medalja na 44. međunarodnoj hemijskoj olimpijadi u Vašingtonu 2012. godine. On je i saradnik na seminaru u Istraživačkoj stanici Petnica, a učestvuje i u pripremi srednjoškolskih republičkih takmičenja iz hemije od 2013. godine, dok je član komisije Srpske hemijske olimpijade od 2014. godine.

Izvor: www.blic.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: