Evo zašto studenti u Srbiji ne mogu sami da plate školovanje

Dok studiranje u Srbiji postaje sve skuplje, a roditelji sve nemoćniji da deci finansiraju četvorogodišnje školovanje, brucoš prepušten sam sebi nema nikakve šanse da samostalno otplati studije - ni jedna banka u Srbiji ne nudi "Studentski kredit"!

Krediti za studiranje, redovan način finansiranja studija na Zapadu, i koji se vraćaju godinama po zapošljavanju, u Srbiji ne postoje. Studenti takođe o ovome ne znaju gotovo ništa, niti pokušavaju da sami plate školovanje, na odloženo.

– Nisam nikada čula za kredit koji mladi podižu u banci zbog školovanja na fakultetima u Beogradu, iako znam da ima puno onih kojima bi to značilo. Podržavam taj sistem, jer mnogo mladih iz nemogućnosti da upišu fakultet koji žele jer nemaju novca da plate školarinu, upisuju fakultete gde je veća prolaznost i tako nikada ne ispune svoj san – kaže Dragana I., studentkinja iz Beograda.

Vanja S., studentkinja filozofije iz Kruševca, kaže da do sada nije razmišljala o podizanju kredita, jer ne zna da li će i kada uspeti da pronađe zaposlenje kojim bi mogla da otplaćuje kredit.

– Nikada nisam razmišljala o podizanju kredita, jer ne znam ni kada ću ni da li ću uspeti da nađem posao, pa da sve to otplatim. Pored toga, ne znam ni kakvi uslovi su potrebni za podizanje kredita, niti se o tome govori u javnosti – kaže za “Blic” Vanja.

Član Ekonomske akademije nauka, prof. dr Mlađen Kovačević, kao razlog zbog kojeg banke ne nude “studentske kredite” vidi rizičnost posla.

– Nekoliko je razloga zbog kojeg banke nemaju u svojoj ponudi “studentske kredite”. Najveći je taj što banke nemaju poverenje u kreditnu sposobnost tih mladih ljudi. Oni posle studija često ne mogu da nađu posao kojim bi mogli da otplate te kredite i banke zbog toga ne žele da se upuštaju u ovaj vid finansiranja – kaže profesor Kovačević.

On pored ovog, kao jedan od razloga navodi i dugo studiranje.

– Studije ovde i dalje traju dugo, one su često teške i sve su to faktori koji ukazuju da je davanje ovakvih kredita i dalje rizično – dodaje profesor.

Profesor Zoran Grubišić kaže za “Blic” da banke u svojim ponudama imaju “studentske kredite” ali su oni daleko on onih kakvi postoje u SAD.

– Banke nude neke povoljnosti za studente, ali ovakvo finansiranje je slično običnom kreditiranju i ne liči na zapadni sistem kreditiranja studenata. Banke u tome vrše svoju kalkulaciju i predviđanje rizika i verovatno ne vidi da bi to bilo isplativo – kaže Grubišić.

Izvor: www.blic.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: