Dugovi zbog studentskog kredita

Akademci obavešteni da obaveze prema državi moraju da vrate do septembra. Po gašenju Univerzal banke, niko ih nije obavestio kome da otplaćuju rate.

Hiljade bivših akademaca, korisnika studentskih kredita, dobilo je obaveštenje da do septembra treba da otplate kredit i sve obračunate kamate. Tako će umesto rate od, recimo, 3.000 dinara, prema prvobitnom planu otplate, morati za tri meseca da plate i po nekoliko desetina hiljada dinara. Akademci dugove nisu vraćali zato što nisu znali – kome.

Naime, Univerzal banka Beograd, preko koje im je isplaćivan kredit Ministarstva prosvete, ostala je bez dozvole za rad pre dve i po godine. Tek posle 13 meseci, ovaj posao poveren je Unikredit banci. Studente ni kada je odabrana nova banka niko nije obavestio o tome koji iznos, u kom roku i na koji račun treba da uplate. Ni studenti koji su se tada raspitivali u Ministarstvu prosvete nisu dobili nikakvu korisnu informaciju.

U Unikredit banci nam je rečeno da oni nemaju podatke o tome koliko bivših studenata treba da otplati zaostali dug i koliko je njihovo ukupno dugovanje bilo kada su, mimo svog znanja, postali klijenti ove banke, kao i da te informacije ima samo Ministarstvo prosvete. U Ministarstvu juče nismo uspeli da dobijemo podatke. Kako se godišnje dodeli i po 15.000 studentskih kredita, problem s vraćanjem duga zasigurno imaju hiljade bivših akademaca.

U Unikredit banci, međutim, tvrde da su studenti u ugovoru koji su potpisali pristali na to da moraju sami u banci da se informišu o visini duga i načinu otplate. U tom ugovoru, ipak, ne piše nigde da će studenti morati da idu od banke do banke da bi saznali kojoj duguju, posle gašenja UBB.

ZATEZNA KAMATA
– Banka neće obračunavati zatezne kamate do septembra 2016, iako je ta mogućnost predviđena ugovorom – kažu u Unikredit banci. Oni dodaju da sve dodatne informacije studenti treba da potraže od Ministarstva prosvete.

A banka kaže da ih je ipak obavestila na vreme kako je počela da prima studentske uplate. Iako je, uz informacije o dugovanjima, banka dobila i lične podatke dužnika, pa i njihove adrese stanovanja, mnogim akademcima je tek posle više od dve godine nakon gašenja UBB stiglo obaveštenje o tome kako da nastave vraćanje duga.

U Unikredit banci kažu da su javnost obavestili saopštenjem, gostovanjima u TV emisijama, na sajtovima, posterima na fakultetima…

– Otvorili smo i mikrosajt namenjen studentima i ovu informaciju preneli putem svog fejsbuk-naloga, s obzirom na to da velika većina mladih koristi upravo ovu društvenu mrežu – saopštavaju u Unikreditu. – Nakon javnog obaveštenja, otplata kredita je aktivirana, te je bilo neophodno da korisnici otpočnu otplatu.

Izvor: www.novosti.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: