DRI: Fakulteti školarine trošili na plate

Visokoškolske ustanove nisu primenjivale merila prilikom utvrđivanja visine školarine i administrativnih naknada koje čine 95 odsto sopstvenih prihoda, navodi se u Izveštaju Državne revizorske institucije (DRI).

Analiziom svrsishodnosti poslovanja, kako se navodi u Izveštaju, utvrđeno je da struktura školarina nije transparentna pa nije jasno šta je sve njima obuhvaćeno.

“Posledica takvog poslovanja je višestruko plaćanje iste usluge”, dodaje se u tom dokumentu.

Nepostojanje merila za sticanje soptvenih prihoda, ističe se, prozrokuje njihovo trošenje bez kriterijuma.

“Iako bi školarine trebalo da služe za pokriće troškova koji nastaju pružanjem redovnih usluga, visokoškolske ustanove nemaju podatke o rashodima koji su finansirani iz školarina kao izvora sopstvenih prihoda”, piše u Izveštaju.

Dodaje se i da je utvrđeno da su 2014. godine visokoškolske ustanove izdvojile od 48 do 86 odsto sopstvenih prihoda na uvećanje primanja zaposlenih.

Ministarstva se, navodi se u Izveštaju, međusobno razlikuju prema načinu na koji kontrolišu sopstvene prihode, pa Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nema podatke o prihodima i njihovom trošenju za visokoškolske ustanove, Ministarstvo kulture i informisanja ima podatke, ali ih ne analizira i kontroliše, dok Ministarstvo odbrane dnevno prati i analizira prihode.

DRI je preporučila Vladi Srbije da uredi oblast sopstvenih prihoda u Zakonu o budžetskom sistemu i zakonima u oblasti visokog obrazovanja i kulture i da ih međusobno uskladi.

Državni revizor je preporučio Vladi Srbije i da uredi način izveštavanja o uplati i korišćenju sopstvenih prihoda u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu.

DRI je tražio od Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog ravoja i Ministarstva kulture i informisanja da kontinuirano prikupljaju prate i analiziraju podatke o sopstvenim prihodima i njihovom trošenju, pojedinačno i ukupno.

Visokoškolskim ustanovama i ustanovama kulture preporučeno je da donesu merila za utvrđivanje visine školarine i drugih administrativnih naknada u meri troškova pružanja usluga kao i utvrde elemene za obračun i isplatu plata, srazmerno učešču troškova rada u ostvarenom prihodu.

Izvor: Beta/N1

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: