Do studentske prakse putem novog sajta

Centar za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu aktivirao je na portalu niz servisa i alata za studente i kompanije u cilju podrške i realizacije praksi za akademce u Srbiji.

Preko portala za karijerno planiranje studenti putem interneta mogu da provere svoja interesovanja, sposobnosti i veštine kako bi se bolje predstavili poslodavcu, ili da zakažu savetovanje u Centru za razvoj karijere.

Studentkinja Biološkog fakulteta Jovana Trajković zadovoljna je praksom koju je imala u centru.

“Mislim da dobijamo jako korisne informacije za poslove i za prakse i za radionice, što je jako korisno sada kada treba biti društveno aktivan”, kaže Trajkovićeva.

Jovana Trninić, student Filološkog fakulteta, kaže da redovno prati pozive za prakse koji su u toku.

Studira srpski jezik i kaže da nema prakse iz te oblasti, ali da ima srodnih praksi u oblasti marketinga ili pi-ar-a.

Uz pomoć novog sajta studenti će moći i da se prijave na određene konkurse i da prate status svoje prijave.

Direktor Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Dejana Lazić kaže da portal “studentska praksa” poslodavcima omogućava lakšu selekciju, lakši pristup kandidatima i komunikaciju sa njima.

“Takođe, nadamo se da će fakulteti iskoristiti pogodnosti da postavljaju neke stručne prakse i da eventualno upućuju poslodavce sa kojima imaju saradnju ili koji su u nastavnoj bazi”, kaže Lazićeva.

Zahvaljujući saradnji sa Helenskim privrednim udruženjem Srbije u ponudi su i tromesečne prakse u grčikm preduzećima koja posluju u Srbiji.

Jorgos Papanastasiu, predsednik Upravnog odbora Helenskog privrednog udruženja Srbije, kaže da su ove godine gotovo udvostručili broj kompanija koje učestvuju, nudeći 64 mesta za studentsku praksu.

“To je velika šansa za studente da stupe u kontakt sa pravim poslovnim životom, dok poslovni svet tako dobija nove, sveže ideje”, kaže Papanastasiu.

Za studente Poljoprivrednog i Farmaceutskog fakulteta organizovan je tromesečni kurs veštine upravljanja karijerom.

Katarina Špakić sa Poljoprivrednog fakulteta UB navodi da samo Poljoprivredni fakultet broji preko četiri i po hiljade studenata, ne računajući ostale studente Univerziteta u Beogradu.

“Nadam se da je ovo tek sam početak onoga što treba da bude prepoznato na tržištu kao uspešan vodič mladim ljudima za buduće zaposlenje”, kaže Špakićeva.

Centar za razvoj karijere Beogradskog univerziteta sarađuje sa 320 kompanija, a u prošloj godine obezbeđeno je više od hiljadu i sto praksi.

Izvor: RTS

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: