Dan studenata Univerziteta u Beogradu

Univerzitet u Beogradu obeležava Dan studenata, a akademci kažu da ih i dalje muče isti problemi – veliko opterećenje u nastavi, ali i to što se ne znaju pravila studiranja. Ministar prosvete Mladen Šarčević čestitao je i poželeo im da broj studenata na budžetu bude sve veći.

„Ono što im želim dugoročno, to je da studije budu besplatne, da država ojača da to može da ispuni i da broj studenata na budžetu iz godine u godinu povećamo“, rekao je Šarčević.

On je naglasio da će ove godine biti povećane kvote za IT smerove na fakultetima u Srbiji, da ne može da daje velika obećanja dok se ne završi aranžman sa MMF-om.

„Nadam se da ćemo naredne godine, sa rastom privrede, imati priliku da sagledamo i da zajednički planiramo broj potrebnih mesta. Inženjerska struka biće važna u narednom periodu za razvoj države“, rekao je Šarčević novinarima u Beogradu.

Ministar je savetovao budućim studentima da se opredele za ona zanimanja koja su danas tražena, a koja su u nedostatku.

Predsednik Saveza studenata Beograda i student prorektor Borijan Soković kaže da je Dan studenata posle mnogo godina ponovo nenastavni dan, ali da ih 5. aprila opet čekaju isti problemi – veliko opterećenje studenata u nastavi.

„To na neki način priznaje i Ministarstvo prosvete jer svake godine uslov za budžet je 48 bodova i mi nikako ne možemo dostići tu evropsku granicu od 60 bodova“, rekao je Soković Tanjugu.

On kaže da se trude da reše uslove upisa na fakultete, te da apeluju na Ministarstvo prosvete da se pravila studiranja znaju na vreme.

„Tražimo da se u Zakon o visokom obrazovanju ubaci i član koji kaže da student ima pravo da dvostruko trajanje studija provede na istom studijskom programu pod uslovima pod kojima je taj studijski program upisao“, kaže Soković.

Studentima smeta i mešanje uprava fakulteta u izbor za studentske parlamente, kažu da to nije masovna pojava, ali da se dešava.

Prorektor UB prof. Nada Kovačević kaže da na univerzitetu ima danas više od 100.000 studenata, da oni danas žive i rade u boljim uslovima nego generacije pre njih.

„Mislim da studenti imaju dobre uslove za život i rad na Univerzitetu u Beogradu. Mi se trudimo da to stalno unapređujemo i poboljšavamo“, kaže Kovačević.

Kako kaže trude se da smeštaj u studentskim domovima bude što bolji i priznaje da studenti nastavom sigurno nisu zadovoljni.

„Mi se trudimo da im bude lakše, ali za svako pobeljšanje trebaju dve strane – treba nastavnici da poboljšaju svoj način rada, ali i sa njihove strane mora mnogo vise truda da se ulaže“, rekla je Kovačević Tanjugu.

Ona je poručila studentima da osim učenja nađu i vremena da se dtruže i bave nekim drugim aktivnostima.

„Uvek kažem da dobar student nije samo onaj koji ima dobar prosek, nego onaj koji redovno studira i koji pored obaveza na fakultetima nađu i vremena i da se lepo provede i da se bavi nekim drugim akrtivnostima na Univerzitetu“, zaključila je Kovačević.

Četvrti april studenti u Beogradu obeležavaju u znak sečanja na velike demonstracije koje su beogradski studenti organizovali 4. aprila 1936. Tada je u protestu, zbog jačanja fašizma u Nemačkoj, ubijen student prava Žarko Marinović.

Izvor: Tanjug/StudioB

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: