Dan studenata – podsećanje na prave vrednosti

U susret Danu studenata Studentska konferencija univerziteta Srbije organizovala je svečanu akademiju pod nazivom "Indeks pravih vrednosti". Kako kažu, treba podsetiti na vrednosti koje su nekada bile sastavni deo studentskog života, a koje danas, umesto pravila, predstavljaju izuzetak. Na prvom mestu to su znanje i etika.

U Srbiji studira oko 250.000 studenata. U ovom trenutku za njihov bolji status najbitnija je izrada novog Zakona o visokom obrazovanju i novog Zakona o studentskom organizovanju.

“Položaj studenata je jako težak. Najveći problemi su svakako nezaposlenost, neizvesnost, nedovoljna reformisanost visokog obrazovanja. Čekamo taj novi zakon već nekoliko godina. Interesi su da se reforma sprovede do kraja, da se napravi saradnja sa privredom kako treba i da se praksa na fakultetima najzad realizuje na pravi način”, kaže predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije Milan Petković.

Da je položaj studenata težak slaže se i Nedeljko Mišić iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Kragujevcu.

“Školarine su izuzetno visoke, kao i troškovi koji pored studiranja postoje. I čini mi se da u studentima ne postoji volja da dovoljno rade na sebi nego gledaju kako da na što lakši način indeks zamene pasošem, što nije dobro”, kaže Mišić.

Zato je ovogodišnja akademija bila posvećna podsećanju i vraćanju “indeksu pravih vrednsti.”

Studentima su praznik čestitale državna sekretarka ministarstva prosvete Vera Dondur i izaslanica predsednika Srbije Jasmina Mitrović Marić.

Profesorima sa kojima su u proteklih godinu dana najbolje sarađivali uručene su zahvalnice, dok su od ove godine pokrovitelji Skonusa i Srpska akademija nauka i umetnosti i Matica Srpska.

“Dragi studenti, duboko sam ubeđena da vi umete da procenite prave vrednosti. Samim postavljanjem ovog pitanja vi pokazujete razvijenu samosvest, socijalnu kritičnost i etičku odgovornost. Iz odgovora na ovo pitanje koje su vam davali porodica, škola, prijatelji, pa i vi sami, proisteklo je opredeljenje da postanete akademski građani”, rekla je prodekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ljiljana Marković.

Sevez studenata Beograda organizovaće niz manifestacija i svečanu akademiju u Rektoratu Univerziteta u Beogradu. Ministar Verbić će učestvovati u radu Skupštine Studentske konferencije akademija strukovnih studija Srbije.

Foto: ilustracija, arhiva

Izvor: RTS

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: