Da li je samo diploma dovoljna za zapošljavanje mladih?

Zašto je stopa nezaposlenost mladih u Srbiji jedna od najvećih u Evropi? Kolika je odgovornost države, a koliko rešenje tog problema zavisi od mladih?

Dvojica studenata, Dušan Savić sa Ekonomskog fakulteta i Branislav Bandić sa Fakulteta organizacionih nauka, veruju da mladi moraju više da se oslanjaju na sopstvenu preduzimljivost, iskoriste sve prilike za sticanje praktičnih iskustava još za vreme studija. Takodje, poručuju da diploma nije dovoljna, i da je tzv. neformalno obrazovanje, obuka u IT oblasti, poznavanje jezika i sticanje drugih veština, neophodno za bitku na tržištu rada.

Navode da postoje razne studentske organizacije i nevladine grupe koje pružaju te mogućnosti, ali da njihovi vršnjaci često nisu dobvoljno spremni da se angažuju i te mogućnosti iskoriste.

Jedna od takvih prilika je i učešće na takmičenjima, na koja se prijavljuje mali broj studenata. I Branislav i Dušan članovi su tima koji je pobedio na takmičenju u rešavanju poslovnog problema, koji će predstavljati Srbiju na međunarodnom takmičenju u Dubaiju, u organizaciji konsultatntske kuće KPMG. Kažu da će im to biti odlična preporuka za buduće zaposlenje.

Od prvog posla ne očekuju veliku zaradu, ona im jeste važna, ali kako ističu nije na listi prioriteta. Važno je da na radnom mestu dobiju šansu da uče i napreduju, kao i da imaju mentora-nekog sa iskustvom ko bi ih učio tajnama zanata. Za rešavanje poslovnog slučaja znanje koje su stekli u školskoj klupi im je itekako bilo potrebno, ali im od je od neprocenjivog značaja bila dvodnevna obuka koju su prošli sa iskusnim konsultantima, koji su ih uputili u to kako da naučeno primene. Upravo nedostatak prakse i praktične primene znanja, vide kao jedan od najvećih nedostataka u obrazovnom sistemu

Dušan Savić, inače student završne godine na Ekonomskom fakultetu kaže i da je na Ekonomskom fakultetu upravo otvoreno Odeljenje za saradnju sa najuspešnijim kompanijama u Srbiji, što je kako kaže, dobar korak u pokušaju da se najbolji studenti zaposle u najuspešnijim firmama, ili tamo steknu prva iskustva.

Branislav i Dušan planiraju odlazak u inostranstvo na master studije, ali karijeru žele da grade u Srbiji.

Izvor: N1

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: