Četa mladih inženjera i njihovi bolidi

Tokom pet godina, studenti pet fakulteta Univerziteta u Beogradu, konstruisali su pet modela bolida. Znanje, rad i entuzijazam nisu ostali nezapaženi. Studenti kažu da teško nalaze sponzore, ali svojim umećem prkose inostranim timovima sa kojima se takmiče.

Pošto napravi bolid, tim srpskih studenata „Drumska strela“ učestvuje na najprestižnijim svetskim takmičenjima za mlade studente inženjere pod nazivom “Formula Student”. Kriterijumi za izbor vozača su strogi.

Vozač Đorđe Jevtić naglašava da problem nije samo staza: „Morate da mislite u kojoj ste brzini, morate da pratite kako se vrši promena u veću ili manju brzinu, plus morate za pratite znake sudija, da vam nije neko izleteo na stazu, pritom vas ruke neviđeno bole, vreme neviđeno brzo teče. Osećate posle vožnje od deset minuta kao da ste imali neki trening duži od dva sata.“

U timu se ostaje po nekoliko godina – ulazi se kao takmičar, a onda se iskustvo prenosi mlađima.

„Punim plićima dajte sve ideje, pokažite šta znate, naučite ono što ne znate i družite se i steknite prijatelje za sva vremena kao što smo mi stekli jedni druge“, objasnio je Ranko Stojanović suosnivač tima.

Prema rečima mentora tima, profesora Aleksandar Vega, broj članova tima nije limitiran.

„Dokle god bude bilo studenata koji žele da rade, prave nove formule, da se takmiče, ići ćemo napred. Sada za ovih pet godina računajte 20-30 studenata po svakoj godini učestvuje. To znači jedna lepa četa mladih inženjera“, istakao je Veg.

Najbolji rezultat na stazi je bio četvrto mesto ove godine. Kada se uporade konkurenti sa daleko većim budžetom, kažu profesori, rezultat nije zanemarljiv. A osim iskustva na takmičenjima i dobre prakse, ovi mladi brzo dolaze do posla.

Foto: Facebook

Izvor: RTS

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: