Biološki fakultet bi mogao konačno da dobije svoju zgradu

Posle 163 godine postojanja, Biološki fakultet će, možda, konačno dobiti svoju zgradu. Iako je još 1994. počela izgradnja objekta za te namene u Botaničkoj bašti, iste godine je i stala.

Ovaj “Skadar na Bojani”, koji ruži “zelenu beogradsku oazu”, nakon 22 godine od stavljanja poslednje cigle potpuno je propao i zarastao u korov, pa je rušenje jedino rešenje. Na istom mestu nići će nova zgrada, a milion maraka, koliko je tadašnja vlast uložila u ovu građevinu, biće bačeno u vodu.

U razgovoru za “Novosti” Željko Tomanović, dekan Biološkog fakulteta, ističe da su sa projektom zgrade konkurisali za infrastrukturne projekte koje finansira Evropska investiciona banka (EIB), a uskoro se očekuje odgovor nadležnih iz Ministarstva prosvete. Svi se nadaju pozitivnom rešenju kako bi ova eminentna naučna ustanova konačno dobila svoju zgradu.

– Vrednost projekta je oko 15 miliona evra – objašnjava Tomanović. – Predviđeno je da zgrada ima oko 6.500 kvadratnih metara, što je dovoljno za studente i laboratorije. Projekat je dobio odobrenje Zavoda za zaštitu spomenika i Zavoda za zaštitu prirode, pošto je Botanička bašta kulturno dobro. Uslov koji smo morali da ispunimo bio je da zgrada ne bude viša od drveća i da bude uklopljena u predeo bašte. Dobili smo i odobrenje za lokaciju od Skupštine grada.

Ukoliko sve bude po planu, izgradnja bi trebalo da počne krajem godine. Kada nadležni daju “zeleno svetlo” potrebno je srušiti postojeći objekat, koji je, izgrađen bez ikakve dozvole, pa je fakultet 2003. godine zamalo morao da plati kaznu zbog nelegalne gradnje. Prema procenama stručnjaka, rušenje će potrajati šest meseci, a za to vreme će se prikupiti ostala dokumentacija neophodna za početak izgradnje, koja će trajati oko dve godine.

Budući izgled objekta

NASTAVA NA ČAK ČETIRI LOKACIJE

OKO 1.500 studenata Biološkog fakulteta nastavu ima na četiri lokacije – Filološkom i Fizičkom fakultetu, PMF i u Botaničkoj bašti. Raspored časova se pravi tako da akademci mogu da stignu sa jedne lokacije na drugu. Prostor koji imaju je mali, pa se tako u učionicama umesto po 30 studenata, nađe i po njih 90, a predavanja i ispiti se drže subotom i nedeljom.

Izvor: Novosti

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: