BU slavi 207. rođendan

Na današnji dan pre 207 godina počeo je da radi Univerzitet u Beogradu. Prvo predavanje u Velikoj školi održao je Dositej Obradović. Svoj dan naš najveći univerzitet, koji spada među dva odsto najboljih svetskih univerziteta, obeležiće u ponedeljak, svečanom akademijom i uručenjem nagrada studentima generacija fakulteta i promocijom profesora u penziji.

Jedan od lajt motiva ovogodišnje svečanosti je obeležavanje 110. godišnjice usvajanja prvog Zakona o visokom obrazovanju, koji je inače usvojen posle burne rasprave tadašnje skupštine. Pre 10 godina dobili smo aktuelni zakon, koji bi sledeće godine trebalo da bude zamenjen.

“Ja se nadam da će se ove postavke univerziteta kao istraživačkog univerziteta nastaviti i u narednom periodu, što se na neki način i ogleda u činjenici da je Univerzitet u Beogradu zauzeo veoma prestižna mesta na različitim rang listama svetskih univerziteta. Pomenuću da je i ove godine na Šangajskoj listi zadržao mesto između tristotog i četiristotog”, rekao je profesor Vladimir Bumbaširević, rektor Univerziteta u Beogradu.

Između dva svetska rata Unverzitet u Beogradu spadao je među tri najbogatija u Evropi sa 77 zadužbina i 11 fondova, i kapitalom većim od tadašnjih milijardu dolara.

Danas bi, smatraju profesori, pitanje finansiranja univerziteta trebalo rešiti poput većine evropskih zemalja.

“To je takozvani blok grant gde za određene aktivnosti državni univerziteti, odnosno državni fakulteti dobijaju sredstva koja onda oni na najbolji način raspoređuju. Jasno je da finansijska situacija nije idelana, tako da su potrebne određene restrikcije, ali čini mi se da idejom da se smanjenjem broja zaposlenih u visokom obrazovanju te restrikcije postignu, nije najbolje rešenje”, dodaje Bumbaširević.

Rektor Bumbaširević predsedava Crnomorskom mrežom univerziteta. Iz regionalne saradnje proistekao je i Tempus projekat Evropske unije.

“U narednih nekoliko meseci do pola godine tu su predviđene aktivnosti koje bi na bolji način povezale univerzitete u ovoj regiji, posebno u oblasti doktorskih studija i u istraživanjima”, istakao je rektor.

Prioriteti u narednom periodu su dalja reforma nastave, unapređenje naučnoistraživačkog rada i međunarodne saradnje.

Izvor: RTS

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: