Amandmani jedina šansa za „bolonjce”

Studenti upisani 2006, 2007 i 2008. godine po bolonjskom programu, takođe traže produženje roka za završetak studija.

Posle večitih studenata i poslediplomaca koji studiraju po starom programu, peticiju za produženje roka za završetak studija sad traže i „bolonjci”. Reč je o generacijama koje su fakultet upisale od 2006. do 2008. Po zakonu, njihovo studiranje može da traje dvostruko duže od broja godina studija.

Oni kažu za naš list da ako se već onima koji po starom programu studiraju 15 i više godina ponovo produžava rok, nema razloga da se takav princip ne primeni i na „bolonjce”. Zato od minulog vikenda sprovode onlajn peticiju koju je do sada potpisalo više od 1100 studenata, a koja će danas biti predata Ministarstvu prosvete i skupštinskom Odboru za obrazovanje.

– Tražimo od Ministarstva da još jednom sagleda problem i posledice odluke da se bolonjskim generacijama ne produži rok za završetak studija. Najveći problem je u tome što svaki fakultet i bolonju i reupis sprovodi po sopstvenom nahođenju, naravno, uvek vođeni isključivo materijalnim interesom – kažu za „Politiku” inicijatori peticije.

OPŠIRNIJE U ŠTAMPANOM I DIGITALOM IZDANjU

Izvor: Politika

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije:

  • Došao je i taj period godine kada studenti, a naročito brucoši, kreću u potragu za mestom za stanovanje. Studenti koji imaju tu sreću da žive i studiraju u svom rodnom gradu, ne susreću se tako često sa problemom portage za mestom u domu ili... Pročitajte više »»
  • Studenti predstavljaju jednu od najosetljivijih društvenih grupa kada su finansije u pitanju. Visoke školarine, dodatni troškovi i budžet za svakodnevne studentske troškove sasvim sigurno mogu biti opterećujući po svakog prosečnog studenta.... Pročitajte više »»
  • Jednom prilikom predstavili smo vam tekst “Čemu služi fakultet?” u kojem William Deresiewicz navodi najbolje objašnjenje i odgovor na ovo pitanje, da je osnovna svrha fakulteta da nas nauči da razmišljamo. Da li vas je fakultet naučio da... Pročitajte više »»
  • Stavovi o studentskim menzama i istraživanje o navikama prehrane studenata, kao i o njihovom zadovoljstvu prehranom u studentskim restoranima. Ovog meseca sproveli smo jednu sveobuhvatnu analizu studentskih stavova o menzama i ishrani studenata... Pročitajte više »»
  • Studentski standard koji prati standard univerzitetskih centara iz Evrope i sveta sve više nam zvuči kao zemlja iza duge, neuhvatljiva i zauvek magična. Ali da li je zaista taj visoki standard studentskog života nedostižan i nemoguć? Postoji... Pročitajte više »»