Akademci protiv ukidanja budžetske granice od 48 bodova

Novu vladu i rukovodstvo Ministarstva prosvete sačekaće zahtev studenata sa državnih univerziteta za ponovnu izmenu Zakona o visokom obrazovanju, kako bi 48 ESP bodova i dalje bio uslov za budžetski status. Drugi zahtev je da studenti upisani 2012. godine, koji su tokom poslednje godine studija bili na budžetu, zadrže taj status i tokom takozvane produžene godine, saznaje Danas.

Ovaj scenario sprema se ako do početka naredne akademske godine ne bude usvojen novi zakon o visokom obrazovanju, na kome trenutno radi aktuelno rukovodstvo Ministarstva prosvete. Ukoliko, međutim, ekipa ministra Srđana Verbića ostane i nastavi da insistira na uvođenju linearnog modela finansiranja visokog obrazovanja, studenti najavljuju “teške pregovore”.

Predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Milan Petković kaže za Danas da će u narednom periodu biti održani sastanci sa predstavnicima akademaca sa svih univerziteta u Srbiji, kako bi zauzeli zajednički stav i spremno dočekali novu prosvetnu vlast. Navodi i da su razgovori sa predstavnicima Ministarstva zastali poslednjih meseci, jer i oni čekaju rasplet izbora.

– Ovo Ministarstvo ima nameru da uvede linearni model finansiranja visokog obrazovanja, protiv koga je većina studenata. Ministarstvo kaže da je taj model pravedniji, jer sada student sa 48 bodova ima sva prava, a sa samo jednim bodom manje – nikakva. Ako iz ovog ugla posmatrate stvari, to je tačno. Ali, s druge strane, to je pokušaj da se na “mala vrata” ukine granica od 48 bodova za budžetsko finansiranje. Smatramo da se mora naći kompromis između sadašnjeg rešenja i onoga za šta se zalaže Ministarstvo. Ukoliko Ministarstvo ostane čvrsto u svojoj nameri, mogu da kažem da nam slede teški pregovori – ističe Petković, napominjući da će SKONUS biti na strani većine studenata.

On izražava sumnju da se iza priče o uvođenju linearnog modela finansiranja krije namera da se smanji izdvajanje iz budžeta za finansiranje visokog obrazovanja, tačnije za studente.

Nizom manifestacija, studenti Univerziteta u Beogradu obeležili su juče svoj Dan, uz poruku da je potrebno poboljšati studentski standard, ali i dati akademcima više prostora u reformi visokog obrazovanja. Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je da se moraju obezbediti isti uslovi studiranja za sve.

– Moramo na najbolji mogući način da napravimo drugačiji plan upisa na fakultete, drugačiju raspodelu novca koji se iz budžeta odvaja za studiranje i da povećamo jednakopravnost svih koji bi želeli da studiraju. Mladi iz siromašnih sredina i siromašnih porodica danas imaju pet puta manje šanse da završe fakultete od njihovih vršnjaka iz velikih gradova i bogatih porodica. Moramo svima da omogućimo iste uslove za studiranje, ali za uzvrat očekujemo maksimalnu saradnju po pitanju dobro promišljenih izbora fakulteta – poručio je juče Verbić, na svečanoj sednici Studentske konferencije akademija strukovnih studija Srbije.

Dan studenata, 4. april, obeležava se u znak sećanja na velike demonstracije koje su studenti u Beogradu organizovali 4. aprila 1936. godine, kada je u protestu, zbog jačanja fašizma u Nemačkoj, ubijen student prava Žarko Marinović.

Podrška “starim” studentima

Milan Petković kaže da će SKONUS podržati zahtev “starih” studenata da im se produži rok za okončanje studija, čemu se aktuelno rukovodstvo Ministarstva prosvete protivi.

Izvor: Danas.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: