10 saveta da unapredite učenje

Sa novom godinom imamo i priliku da sagledamo dosadašnje navike u učenju i steknemo bilji uvid u naše uspehe i neuspehe. Pravo je vreme da preispitamo naše metode učenja i saznamo kako ih možemo unaprediti kako bi naši akademski uspesi u ovoj godini bili na još zavidnijem nivou. Razmislite o dosadašnjoj praksi i izgradite strategiju za novi semester. Mi vam u tome pomažemo i predstavljamo vam nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da poboljšate svoju metodu učenja.

1. Postavite ciljeve

Kako biste postigli i ostvarili određeni napredak potrebno je da ste pre toga postavili sebi određeni cilj. Dostizanje zadatih ciljeva predstavlja najveći podsticaj za dalje napredovanje i razvoj. Bilo da su to manji ciljevi kao što je polaganje određenog kolokvijuma ili istita u određenom roku, ili veliki životni ciljevi kao što je na primer upisivanje postdiplomskih studija ili pronalazak zaposlenja, ciljevi su ti koji nas postavljaju na određene staze u životu i usmeravaju nas u određenom smeru. Kada jednom osetite zadovoljstvo dostignutog cilja nećete odoleti a da sebi ne postavite sledeći, možda i zahtevniji cilj. Pa ipak, prilikom postavljanja ciljeva moramo ipak biti obazrivi. Osnovno pitanje koje morate postaviti sebi u tom trenutku jeste da li ste sebi postavili REALAN cilj. Da li je taj zadatak izvodljiv ili ste se suočili sa nemogućom misijom? Da li je potrebno da uložite veći napor i dodatan trud i rad kako biste dostigli krajnji rezultat? Takođe, morate imati u vidu kada postavljate ciljeve da se oni nalaze u skladu i da nisu suviše kontrastni u odnosu na vaš plan učenja, budući das u ova dva elementa blisko povezana.

10562773_10152908913268829_607796706470891491_o

2. Napravite plan učenja

Kao što smo upravo spomenuli, plan učenja je neizostavan korak ka boljim akademskim rezultatima. Prekinite začarani krug “bubanja” neposredno pred ispit i napravite efektivan plan. Ukoliko niste “prekaljeni kampanjac” i ne vladate ovom “veštinom” poput majstora, plan učenja najbolje je rešenje za vas. Na taj način ostvarićete kontinuitet u svom radu i učenju i steći naviku koja će vas pratiti kroz život i u pohodu na buduću karijeru. Verujte nam na reč, vaši budući poslodavci zahtevaće da posedujete sposobnost izrade plana i pridržavanja istog. Ukoliko već niste, sada je pravi trenutak da napravite listu prioriteta koja će vas motivisati tokom ovog semestra i do kraja školske godine.

noc pred ispit

3. Redovno pravite pauze

Vi niste superheroj i nemate nadljudske moći! Niko od vas ne može i ne sme očekivati da ostvarite vrhunske rezultate bez prava na zasluženi odmor. Zato nikada ne osećajte grižu savest ako odlučite da nekoliko dana odmorite tokom pripreme za ispitni rok. Zapravo ove pause više će vam koristiti nego štetiti. Kako bi se znanje konsolidovalo i utvdilo potreban vam je i odmor. Ukoliko konstantno učite bez pause i odmora, ne samo da ćete se osećati loše i iscrpljeno zbog fakultetskih obaveza, nego u velikom broju slučajeva nećete ni postići željene rezultate. Razlog je tome što ćete zbog preopterećonosti vrlo verovatno doći do prezasićenosti materijom koju učite. Stoga napravite pauzu s vremena na vreme i iskoristite je na kvalitetan način. U plan učenja uključite i vreme koje planirate za odmor i rekreaciju, kao i druženje sa kolegama i prijateljima.

4. Prihvatite nove tehnologije

Ukoliko uporno izbegavate da prihvatite nove tehnologije, pravo je vreme da napravite zaokret u učenju! Ostavite po strain verovanje da je staro dobro učenje = olovka + papir + skripta. Oblast edukacije je odavno napredovala i proširila se i u sferu tehnologije. Iskoristite sve ono što vam tehnologija omogućava jer cilj svih ovih “novotarija” jested a vam olakša process učenja i studiranja.

1173628_10151884054413829_1762553489_n

5. Tražite pomoć

Ukoliko vam je potrebna pomoć, zatražite je! Sasvim je uredu da vam je potrebna pomoć i ne treba vas biti stid da istu tražite; nećete time pogaziti svoju čast, niti se činiti neznalicom. Veliki broj studenata suočava se sa neuspehom na ispitu i to samo kao posledicom toga što nisu hteli da traže pomoć pri razjašnjenju nekog problema. Nije sramota pitati za pomoć! Na raspolaganju su vam i profesori i asistenti i ukoliko ih zamolite sigurno će vam objasniti i razjasniti nejasnoće. Ukoliko ne želite da se obratite profesoru, pitajte nekog od kolega da vam pomogne.

6. Pronađite balans

Kao i u svim sferama života, tako i u učenju potreban vam je balans. Previše vremena vam oduzima spremanje određenog ispita, ne stižete da spremite sve ispite za rok, nemate vremena da se družite sa prijateljima ili da se bavite sportom…? Promenite to i pronađite balans. Konfuzija i nedostatak vremena koji prouzrokuju i nedostatak entuzijazma direktno su uzrokovani nedostatkom balansa između vaših obaveza. Kako biste to ispravili, potrebno je da napravite listu prioriteta, da približno ocenite vreme koje će vam biti potrebno za obavljanje tih zadataka, i da u skladu s tim napravite raspored koji će uključivati i vreme za učenje i vreme za odmor i vreme za razonodu.

7. Budite pozitivni

Vaš stav ima presudan uticaj na proces učenja i produktivnost! Ukoliko ne verujete u uspeh i ponavljate kako nešto ne možete da postignete tako će zaista i biti, ne zato što je to realna situacija već zato što ste sami sebe u to uverili konstantno ponavljajući “Ne mogu”. Potrebno je da verujete da možete da naučite id a ćete naučiti jer na taj način olakšavate sebi proces učenja, imajte vere u svoje sposobnosti jer su vas ipak dovele do te druge, treće, četvrte godine. Ukoliko pak posustanete i osetite nesigurnost, potrebno je da na trenutak zastanete i napravite pauzu od toga što učite. Pokušajte da povratite samopouzdanje, a ukoliko je potrebno porazgovarajte is a prijateljima, oni će vas sasvim sigurno podržati. Ako ne, možda vas ova slika povrati:

10646818_692540567461677_6126192107070564471_n

8. Sarađujte sa kolegama

Vaše kolege su vaši saborci! Zapamtite da tokom studija niste sami, vaše kolege prolaze i doživljavaju isto ono što proživljavate i vi sami. U toj borbi uvek ćete imati saborca. Zato iskoristite to znanje i ujedinite se. Ukoliko patite od nedostatka motivacije ili vam je teško da savladate određenu materiju i spremite se za ispit, ili pak vam je potrebno samo da vas neko presliša za ispit, potražite pomoć od kolega. Možete učiti u paru jer je dokazano da ćete na taj način povratiti motivaciju i lakše savladati teške lekcije. Pomozite jedni drugima i objašnjavajte teške zadatke i materijale za ispit.

9. Učinite učenje zabavnim

Veliki broj studenata ne voli da uči zato što učenje smatra dosadnim. Zašto onda to ne bismo promenili? Ukoliko se suočite sa izričito dosadnom materijom koju morate spremiti za ispit, pokušajte da učenje učinite što zabavnijim tako što ćete primeniti neke od posebnih tehnika. Pokušajte da dosadnu materiju predstavite sebi na zanimljiv i šaljiv način, pokušajte da izlažete naučeno na način kako biste izlagali najzanimljiviju priču koju ste čuli. U process učenja uključite video i audio materijale, ispišite ključne stavke na karticama, napravite zanimljivu prezentaciju u PowerPoint-u ili Presi-ju uz lepe vizuelne prikaze in a taj način pokušajte da sebi olakšate proces učenja i učinite ga manje dosadnim. Takođe vam može pomoći i učenje u grupi.

10. Uspostavite dobru rutinu učenja

Učenje je rutina, ali vaš plan učenja predstavlja mnogo više od puke rutine i plana kada ćete i šta učiti. Uspostavite dobru i ustaljenu rutinu učenja i odmora i to je recept za uspeh koji vas nikada neće izneveriti.

10305518_10152425431498829_7780415710119730661_n

A šta ćete vi drugačije uraditi u 2015. godini?

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: