Foto-konkurs “Wiki voli Zemlju 2015″

Wikimedia Srbije i Wikipedia na srpskom jeziku, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, organizuju nagradni foto-konkurs “Wiki voli Zemlju”, od 1. do 30. juna 2015. godine, sa ciljem prikupljanja fotografija zaštićenih prirodnih dobara (nacionalni parkovi, rezervati, područja i dr) širom Srbije.

„Viki voli Zemlju“ (Wiki Loves Earth – WLE) je foto-konkurs koji za cilj ima prikupljanje fotografija zaštićenih prirodnih dobara (nacionalni parkovi, rezervati, područja i dr) širom Srbije.

Konkurs se održava u organizaciji Vikipedije i Vikimedije od 1. do 30. juna 2015. godine. Projekat je započet 2013. godine u Ukrajini i brzo se proširio na 26 država sveta, među kojima je i Srbija.

Cilj projekta je, s jedne strane, fotografisati pod slobodnom licencom što više prirodnih spomenika, a sa druge strane doprineti povećanju javne svesti o očuvanju prirode.

Prošle godine je na globalnom nivou prikupljeno preko 70 hiljada fotografija od strane tri hiljade učesnika, a ove godine je oboren rekord od preko 100 hiljada fotografija koje su pristigle iz celog sveta. U Srbiji je na prošlogodišnjem takmičenju prikupljeno skoro 800 fotografija, koje su prezentovane na izložbama u Beogradu, Pančevu, Kraljevu i Nišu.

Stručni žiri Zavoda za zaštitu prirode Srbije odabraće tri najbolje fotografije koje će biti nagrađene vikendom u Velnes centru Kablar, sa obilaskom Ovčarsko-kablarske klisure i vožnjom katamaranom (u organizaciji Turističke organizacije Čačka), biciklom i dvogledom.

Fotografije će, pored dostupnosti na Vikimedijinoj ostavi, biti predstavljene javnosti i kroz izložbe u gradovima Srbije.

Više o konkursu i uslovima učešća možete pročitati na sledećem linku http://wle.wikimedia.rs/

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: