Značaj neformalnog obrazovanja

Jedno istraživanje kaže da odrasli ne vole da uče. Štaviše, možemo zaključiti da isti stav imaju i mlađe osobe. Istraživanje dalje objašnjava da odrasli zapravo ne vole da uče na način na koji su učili tokom svog školovanja. Ali to ne znači da oni u potpunosti odbijaju da uče, sasvim suprotno, otvoreni su za učenje ali na način kao što smo to radili kad smo bili deca, istražujući, igrajući se. U takvim uslovima ne postoje barijere, ne postoje ograničenja koja će nas sputavati u istraživanju novog i nepoznatog.

Pa šta je to neformalno obrazovanje i zašto svi ne učimo na taj način?

Neformalno obrazovanje je obrazovanje tokom celog života i za ceo život. Obrazovanje koje je zapravo neprekidan proces rada na sebi, kako bismo bili uspešniji, efikasniji, produktivniji i da vremenom sa manje uloženih resursa dobijamo veće rezultate.

Ono što smo iskustvom i novim veštinama stekli, približava nas ispunjenju naših ciljeva u životu i poslu. Zapitajte se koliko ste stvari naučili od kada ste izašli sa fakulteta i od kada ste zvanično dobili svoju diplomu. Svi znamo da pravo znanje, ono primenljivo i praktično, stičemo tek kada zvanično završimo sa formalnim obrazovanjem. Tek tada možemo reći da zaista počinjemo da učimo.

Kada se zaposlite od vas se očekuje da konstantno učite i napredujete. Na taj način vi učite, svesno ili nesvesno, dok koračate kroz život, svakim danom sve više i više, na poslovnom i privatnom planu. To je ono što možemo podrazumevati pod pojmom celoživotno učenje (lifelong learning). Čovek modernog doba mora posvetiti svoj život konstantnom učenju i usavršavanju. Učimo svakog dana, u svakom trenutku i na svakom mestu.

Pitate se zašto je to tako? Odgovor je vrlo jednostavan. Brzina života danas neuporedivo je veća nego u prošlosti, i konstantno se povećava. Količina dostupnih informacija umnožava se svakog dana i predstavlja jedan nezaustavljiv proces. Na nama je da li ćemo ga pratiti ili ćemo zaostajati. Obaveza jednog modernog pojedinca je da se konstantno obrazuje i da uči tokom celog života. Jer ko se ne opredeli za taj put u životu, stagnira i zaostaje. Da li možete da dozvolite sebi taj luksuz da zaostajete za onima koji se konstantno usavršavaju?!

Konstantno usavršavanje koroz neformalno obrazovanje će napraviti razliku između onih izuzetnih i onih prosečnih. Jer čovek se uči dok je živ. I nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati.

Ukoliko i vi želite da uskočite u brzi voz napretka, napravite prvi korak ka svom dodatnom obrazovanju. Najbolji način da svoja znanja podelimo i steknemo neka nova je ukoliko nam se ovog leta pridružite na ovogodišnjem programu Letnje škole biznisa na Mokroj Gori od 13. do 20. avgusta. Priključite nam se da neformalnim obrazovanjem obogatimo ono formalno.

Za sve dodatne informacije o Letnjoj školi biznisa posetite zvaničnu prezentaciju na sledećem linku http://msm.edu.rs/letnja-skola-biznisa/.

Kamp je organizovan na Mećavniku u Mokroj Gori u trajanju od 13. do 20. avgusta (sedam dana). Svi polaznici će biti smešteni u okviru hotelskog kompleksa na Mokroj Gori. Predavači na ovom programu su izabrani iz tima predavača MŠM. Cena letnje škole  iznosi 50.000 dinara po osobi i uključuje smeštaj na bazi punog pansiona. U cenu letnje škole uračunati su troškovi izleta i troškovi prevoza.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: