Video-igre u programu državnog fakulteta

Na studije informacionih tehnologija biće upisano čak 1.123 brucoša više nego sada. Softveri u građevinarstvu, poslovna informatika - među novim gradivom.

Studije informatike bile su među najtraženijim prethodnih godina, pa će, zbog velikog interesovanja i još većih potreba tržišta rada, upisne kvote biti povećane na svim državnim fakultetima koji školuju IT kadrove. Fakulteti se pripremaju da upišu 1.123 brucoša više na informatičke smerove, a priprema se i akreditacija novih studijskih programa – dizajna video-igara Akademije umetnosti u Novom Sadu, softverskog inženjerstva u građevinarstvu na Građevinskom fakultetu u Subotici, dva modula u Novom Pazaru, poslovne informatike na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu…

Fakulteti su u procesu ubrzane akreditacije zbog većeg broja indeksa koje spremaju za brucoše informacionih tehnologija, a država je pripremila dodatna sredstva da im u ovom poslu pomogne. Pojačavanje IT sektora kroz obrazovanje novih kadrova radi se prema akcionom planu Vlade.

– Nekima je potreban prostor, drugima kadrovi ili sredstva za rad. Sve te probleme ubrzano rešavamo, kako bi tokom aprila fakulteti bili spremni, pre nego što vlada bude odobravala kvote za upis u narednu školsku godinu – kaže za “Novosti” prof. dr Vesna Mandić, pomoćnica ministra prosvete zadužena za visoko obrazovanje. – Kasarne “Filip Kljajić” u Nišu i “Arčibald Rajs” u Novom Sadu, kao i Dom vojske u Kragujevcu već su dodeljeni univerzitetima, što je preduslov za akreditaciju dodatnih mesta na smerovima za informacione tehnologije. Ministarstvo će problem prostora rešiti i na Elektrotehničkom, Matematičkom i Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.

Naša sagovornica najavljuje i konkurs Ministarstva prosvete za inoviranje nastave informacionih tehnologija na fakultetima. Prednost će imati ustanove koje su se uključile u ovaj program. Prema rečima prof. Mandić, dobiće sredstva za nabavku novih udžbenika, softvera, računara i druge opreme potrebne za poboljšanje kvaliteta nastave. Da bi primili veći broj studenata, mnogim fakultetima nedostaju i kadrovi, pa se i ovaj problem rešava uvođenjem novih saradnika u nastavu.

– Osim fakulteta koji direktno školuju stručnjake za IT, u realizaciju akcionog plana uključili su se i neki drugi fakulteti, poput Geografskog, Biološkog, Učiteljskog. I oni će inovirati postojeće nastavne programe za učenje informatike – najavljuje pomoćnica ministra.

PROFESORI

DA bi dobili akreditaciju, fakulteti će morati da angažuju dodatne predavače. Pojedini fakulteti, koji uvode i nove studijske programe, treba da zaposle veći broj i nastavnika i saradnika u nastavi.

Izvor: www.novosti.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: