Univerzitet u Novom Sadu svečano dočekao strane studente

Rektor Univerziteta u Novom Sadu profesor dr Dušan Nikolić sa saradnicima priredio je u Rektoratu prijem za strane studente koji ovaj semestar studiraju na UNS-u.

U okviru nekoliko programa međunarodne mobilnosti studenata, a najviše u okviru Erazmus+programa Evropske unije, na Fakultetu tehničkih nauka, Prirodno-matematičkom, Filozofskom, Medicinskom, Poljoprivrednom, Pravnom, Ekonomskom, Učiteljskom u Somboru i na Akademiji umetnosti zimski semestar provode ovaj put studenti iz Španije, Italije, Nemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Turske, Litvanije, Rumunije, Češke, Poljske i Grčke.

Studente na razmeni domaćini su upoznali s osnovnim karakteristikama UNS-a, Novog Sada i Vojvodine, a posle prigodnog programa i predstavljanja studenata pojedinačno, podeljeni su i pokloni za dobrodošlicu.

Suhail Hašan studije turizma u Madridu odlučio je da osveži jednosemestralnim boravkom na Prirodno-matematičkom fakultetu UNS-a, u prvom redu, zbog uspeha naših košarkaša.

„Nisam ništa znao o Srbiji, ali posle dokumentarnog filma o osvajanju Svetskog prvenstva i Divcu i Petroviću zanteresovao sam se i počeo malo da istražujem. Oduševila me je istorija ove zemlje, pa sam odučio da dođem na svoju prvu studentsku razmenu u Novi Sad“, kaže Suhail.

„Od prvog dana kada sam stigao, sve mi se sviđa. Ljudi su jako prijatni, našao sam odličan stan, hrana je odlična, naročito burek, ali mi nedostaje paelja pa ću, kada budem išao kući za Božić, doneti neke začine da mogu sam da je napravim. Naročito sam zadovoljan predavanjima srpskog za strance na Filozofskom fakultetu.“

Jedino što je Suhaila iznenadilo jesu cene, od kojih su neke, kaže, kao i u Madridu, a svi su ga ubeđivali da je u Srbiji sve izuzetno jeftino.

Pre dolaska na razmenu na Učiteljski fakultet u Somboru Penelope Đijani iz Soluna bila je dva puta u Srbiji, ali u Beogradu.

„Moja prijateljica studira u Beogradu i prvi put sam došla kod nje u posetu, pa mi se svidelo i sledeći put sam došla na tronedeljnu letnju školu, u okviru saradnje Solunskog i Beogradskog univerziteta“, kaže Penelope.

„Tada sam bila na izletu u Novom Sadu, koji mi se jako svideo, jer je manji od Soluna, mogu svuda da stignem peške, ima reku, pa sam rešila da dođem na ceo semestar. Od kada sam stigla, stalno se potvrđuje da je to bila dobra odluka, jer što duže boravim, sve više mi se sviđaju ljudi, hrana, grad fakultet.“

Penelope je za sada u Novom Sadu zbog časova srpskog jezika na Filozofskom fakultetu, a samo dva puta je bila na konsultacijama u Somboru, ali kaže da bi mogla i tamo da boravi jer je grad još manji od Novog Sada i pravo je osveženje prema ogromnom Solunu.

Arman Rahmani posle završetka jednog mastera u Iranu, na drugi telekomunikacija je otišao u Bolonju, a zatim u okviru razmene stigao na Fakultet tehničkih nauka UNS-a.

„Imao sam nekoliko opcija, ali mi se svidelo što su i Univerzitet u Novom Sadu, pa i Fakultet tehničkih nauka, veliki, a i čuo sam za neke dobre festivale koji se ovde održavaju i da je Dunav jako lep“, kaže Arman.

„Na Fakultetu mi se jako sviđa što su teorija i praksa izbalansirane, što nije slučaj ni u Iranu, ni u Italiji, gde ima puno više teorije nego prakse.“

Više nego u Italiji, Armanu se u Srbiji sviđa i hrana jer, kako kaže, kao i u Iranu ima puno mesa, a i na njegovoj rang listi na vrhu je burek.

Izvor: Dnevnik.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: