UNIVERZITET U NIŠU: Za studiranje stari cenovnik

Fakulteti Univerziteta u Nišu ne planiraju poskupljenje školarine, ali još ima vremena do upisa. Dekani svesni ekonomske (ne)moći roditelja, pa će tražiti veći broj budžetskih akademaca.

Nijedan od 13 fakulteta u okviru Univerziteta u gradu na Nišavi još nije doneo odluku o povećanju cena školarina, ali će budući brucoši tek u junu, pre samog upisa i polaganja prijemnog ispita, imati konačne informacije.

Dekani ovih visokoškolskih ustanova, na kojima trenutno studira 28.000 studenata, ističu da su svesni ekonomske moći roditelja i standarda akademaca, zbog čega već nekoliko godina unazad nisu menjali cene školarina.

– Savetu fakulteta sam predložio da zadržimo cenu školarine za osnovne, master i doktorske studije – kaže dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Nenad Pavlović. – U oblasti mašinskog inženjerstva cena je 45.000, a za inženjerski menadžment na osnovnim i master studijama 60.000 dinara. Znamo da naši studenti dolaze iz siromašnih opština jugoistočne Srbije, pa smo predložili da ove godine upišemo 270 studenata u prvu godinu osnovnih studija, 220 na mašinsko inženjerstvo i 50 na inženjerski menadžemnt.

Ni na Ekonomskom fakultetu cene nisu menjali 10 godina, pa školarina iznosi 90.000 dinara i može se platiti u deset rata. Dekan prof. dr Jadranka Đurović Todorović kaže da su od Ministarstva prosvete zatražili povećanje kvote za 30 studenata na budžetu. Inače, do sada su upisivali 300 koji se školuju o trošku države i 400 samofinansirajućih akademaca.

– Cenu školarine utvrđuje Savet, neposredno pred sam upis, ali nekoliko poslednjih godina ona nije korigovana. Za osnovne studije cena školarine je iznosila 89.000, baš kao i za doktorske i postdiplomske – kaže dekan Elektronskog fakulteta prof. dr Dragan Janković, napominjući kako im je cilj da povećaju broj akademaca na budžetu.

Lane ih je, kaže, bilo 420, uz 60 samofinansirajućih, a – na osnovu Akcionog plana razvoja IT sektora – prikupljaju dokumentaciju da bi se taj broj povećao za još 68 onih akademaca koji će se školovati o trošku države.

Ni Građevinsko-arhitektonski fakultet neće povećavati cenu školarine koja iznosi 70.000, odnosno 90.000 dinara.

Poskupljenja neće biti ni na Fakultetu za sport i Fakultetu zaštite na radu, dok Fakultet umetnosti i Filozofski fakultet još nemaju konačnu odluku. Trenutno, školarina budućih umetnika košta 120.000, a onih kojima je mila filozofija 70.000 dinara.

MEDICINARI

MEDICINSKI fakultet Univerziteta u Nišu će upisati 180 studenata o trošku države i još 24 samofinansirajuća, koji bi za školarinu trebalo da izdvoje 100.000 dinara. Budući stomatolozi i farmaceuti, koji se ne nađu na spisku od 120 budžetskih akademaca, moraće da izdvoje po 120.000 dinara

LESKOVAC

TEHNOLOŠKI fakultet u Leskovcu upisuje samo budžetske studente i ove godine ima 120 mesta na nekom od smerova. Za one koji “padnu” godinu, školarina iznosi 45.000 dinara.

Foto D. Alihodžić

Izvor: www.novosti.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: