U Beograd stižu 33 kineska univerziteta

Šangajski sajam obrazovanja na Pravnom fakultetu predstaviće u ponedeljak svoje studije i mogućnosti stipendiranja. Najveće interesovanje naših studenata vlada za doktorske i master studije.

Ukupno 33 univerziteta iz Šangaja predstaviće u ponedeljak svoje studije, naučni rad, ali i mogućnosti stipendiranja srpskih studenata na sajmu koji će biti organizovan na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Svake godine Sajam obrazovanja šangajskih univerziteta predstavlja se u jednoj državi, a ove godine izabrali su Srbiju.

Budući brucoši i aktivni studenti moći će tog dana, 27. marta, od 10 do 15 časova, da se upoznaju sa radom kineskih fakulteta, da dobiju informacije kako mogu da postanu studenti, a kako da dobiju stipendiju. Profesori će moći da stupe u kontakt sa kolegama iz Šangaja radi razmene znanja i zajedničkih naučnih projekata.

– Naša saradnja sa kineskim univerzitetima već je bogata i ima dugu tradiciju, a ovaj događaj će još da je intenzivira – objašnjava za “Novosti” prof. dr Ivanka Popović, prorektor za nauku Univerziteta u Beogradu. – Kina posebno mnogo truda ulaže u saradnju sa svih 16 država koje su odredile za strateške partnere, u okviru projekta Put svile, u kome je i Srbija.

Naša sagovornica objašnjava da će biti predstavljene studije na svim nivoima, od osnovnih do doktorskih, te da mnogi fakulteti u Kini imaju nastavu isključivo na engleskom jeziku, što je za strane studente veoma važno. U Beogradu će se, najavljuje, predstaviti i neki od najvećih univerziteta iz Šangaja, ali i manji, koji su specijalizovani za određene oblasti, poput tehničkih ili ekonomskih nauka.

– Za naše studente posebno su zanimljive master i doktorske studije, za koje takođe postoji mogućnost oslobađanja od plaćanja školarine – kaže prof. Ivanka Popović. – Naravno, postoji i stalni poziv da kineski studenti dolaze kod nas.

Izvor: www.novosti.rs

 

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: