Pripreme budućih brucoša – koji fakulteti su najtraženiji

Budući brucoši odbrojavaju dane do prijemnog i uveliko se spremaju. Sudeći prema odgovorima našim reporterima i ove godine najviše kandidata biće na tehničkim fakultetima, pravima, medicini i psihologiji. Kako izgledaju pripreme?

Brucoši sebe vide uglavnom na nekom od fakulteta u Beogradu, pre svega na onom koji će im doneti siguran posao.

Na ETF-u se već uveliko spremaju za prijemni u junu. Dolaze iz svih krajeva Srbije.

“Časovi su veoma zanimljivi i korisni. Mirko je dobar profesor, lepo objašnjava i pokazuje, a ETF mi je jedini izbor”, kaže Aleksa Čolović iz Treće beogradske gimnazije.

Rukovodilac pripremne nastave ETF-a, profesor Nenad Cakić, naglašava da je uspeh pripremnih grupa na prijemnom veoma dobar.

“Ove godine već imamo 300 kandidata koji učestvuju u grupama od po dvadesetak polaznika. Uspeh na prijemnom ispitu tih grupa je veoma solidan, čak prelazi i 80 odsto od ukupnog broja polaznika”, ističe Cakić.

Univerzitet u Kragujevcu, shodno interesovanju mladih, ponudiće šest novih studijskih programa, na sva tri nivoa studija.

“Na fakultetu Inženjerskih nauka predviđen je jedan novi studijski program, na Fakultetu pedagoških nauka, na PMF-u, Filološko-umetničkom fakultetu i na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam. Na tri fakulteta, uglavnom tehničkim fakultetima, predviđeno je povećanje, odnosno traženo je povećanje broja studenata od 50 do 100 odsto”, navodi profesor Radovan Vukadinović, prorektor Univerziteta u Kragujevcu.

U okviru realizacije akcionog plana za podsticaj razvoja IT sektora na fakultetima koji školuju IT stručnjake biće mesta za 1.123 akademaca više nego prošle godine. Predložene kvote za ostale fakultete uglavnom su ostale iste.

Izvor: RTS

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: