Pozorišni ZOOM koktel Doma kulture Studentski grad

Pozorišni ZOOM koktel Doma kulture Studentski grad će se održati u utorak, 30. marta, putem Facebook-a, Instagram-a i IGTV-a. U 18.00 časova će se prikazati snimak predstave „Oleana", a nakon toga sa početkom od 21.00 čas sledi „Pozorišni Zoom koktel".
Pozorišni ZOOM koktel Doma kulture Studentski grad

Redakcija pozorišnog programa Doma kulture Studentski grad predstavlja novu formu „druženja“ kroz Pozorišni ZOOM koktel koji će pratiti pozorišne priče i teme koje interesuju studente dramskih akademija i fakulteta, buduće mlade profesionalce i svršene studente.

Tema razgovora je Kako pobediti blokade i strahove kroz umetnost i kreativni rad, domaćin je Andrija Daničić, a gosti su glumci Jelisaveta Koraksić, Dušan Matejić, Stefan Radonjić i Anita Stojadinović.

 

Pozorišni ZOOM koktel

 

Predstava „Oleana“ Dejvida Mameta je diplomska predstava Jelisavete Koraksić i Dušana Matejića na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na katedri za glumu. Duodrama „Oleana” priča je o moći. Kroz nijansirane psihološke slojeve lika profesora i lika studentkinje, pratimo i otkrivamo suštinu razmene dva bića različitih statusa i položaja, njihovo spajanje i razumevanje, ali i veliko nerazumevanje koje dovodi do ličnog i dubokog ponora.

Da li je pojedinac izmanipulisan grupom? Da li je snaga grupe jača od istine? Gde se, u takvom načinu funkcionisanja, nalazi lična i autentična sreća i da li ona uopšte postoji tada? Pozorišni ZOOM koktel če biti idealan poligon za diskusiju o ovim pitanjima.

Između Ljubavi koja znači Davanje i Straha koji znači Osvetu nalaze se likovi Kerol i Džon. Njihovi statusi se menjaju kroz razvoj ove psihološke drame sa gotovo naturalističkim sredstvima. Da li smo svesni svojih postupaka koje činimo kada se osećamo moćno i kakav je naš odnos prema Moći? Umemo li da je prepoznamo?

„Oleana” govori i diskutuje i o obrazovanju, i o snovima, i o identitetu čoveka, ali pre svega govori o dva živa bića i njihovim slabostima. Ovo je priča o opasnostima koje nosi ljudska komunikacija, ali i o neophodnosti da se zadrže moralne vrednosti društva. Čovek je dužan da pomogne drugom čoveku koji traži pomoć pa makar ga to koštalo onoliko koliko nije mogao ni da sluti.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: