Intervju Miloš Petrović, WebDan

U Boru će 12. i 13. aprila 2014. biti održano drugo izdanje WebDan konferencije, posvećene internet preduzetništvu. Tokom dvodnevnog programa u sali muzičke škole u Boru, 14 predavača predstaviće studije slučaja uspešnih web projekata, govoriti o IT tržištu i mogućnostima za zaposlenje u ovoj oblasti.

Tom prilikom razgovarali smo sa Milošem Petrovićem, jednim od organizatora konferencije WebDan, i saznali nešto više o samoj konferenciji, kao i opštim prilikama među mladima kada je reč o poznavanju IT sektora.

1.    Kako i kada je nastala ideja o pokretanju konferencije WebDan?

Ideja je nastala pre godinu i po dana, kada smo napravili i prve korake, ubrzo organizovali WebDan 2013, i okupili oko 250 učesnika. Ekipa koja organizuje WebDan se među sobom poznavala od ranije, šta više svakodnevno radimo zajedno na našim i web projektima za klijente, u okviru naše agencije mweb, pa je bilo jako zgodno uigranost i hemiju ekipe preneti na nešto novo, kao na primer organizovanje konferencije. Ovo je bila i dobra prilika da se odmaknemo od monitora i pokažemo da možemo biti u još nečenu kreativni, osim u kreiranju web sajtova.

2.    Zašto ste insistirali da mesto održavanja konferencije bude baš Bor?

Svi organizatori su iz Bora, što je jedan od razloga, ali ne i primarni. Bor je od ranije poznat kao grad sa puno aktivnih blogera i tviteraša (nekad poznati kao forumaši, prim aut). Nije interesantno da se sve odvija u Beogradu, Novom Sadu, Nišu uz dužno poštovanje. Želeli smo da aktiviramo istočnu Srbiju, koja nije daleko a i lepa je. Bor je takođe interesantan grad. Osim Bora, neformalni deo konferencije organizujemo na Borskom jezeru.

3.    Da li je teško organizovati jedan ovako veliki projekat ili to za Vas više predstavlja izazov?

Znate ono kad je toliko velika hemija na projektu da ne osećate umor? Ima dana kada je baš naporno, ali: 1. sve se rešava trčanjem od 8 kilometara, 2. sve je lakše kad radite sa sjajnim ljudima 3. ipak je ovo samo dva aktivna meseca u celih godinu dana, tako da se da preživeti 🙂

4.    Prema najnovijim istraživanjima stižu nam informacije da je Srbija deficitarna kada je reč o IT stručnjacima. Da li to znači da kod nas mladi nisu još uvek dovoljno informisani o mogućnostima studija i zatim zaposlenja u IT sektoru?

Program formalnih studija su upravo jedna od grešaka u sistemu. Savim je korektno završiti fakultet, ali to nije dovoljan uslov da postanete IT stručnjak. Upravo zato treba posećivati stučne konferencije i raditi na samoinicijativi, učenju van studija itd. Postoje fakulteti koji vas bukvalno zatupe. Uče se stvari stare 30 godina, koje vam nikad neće trebati osim eventualno za neko učešće u Slagalici ili Milioneru. Posebno je za IT bitno da se prate blogovi i ono što je “up to date”. Mladi znaju da postoji puno radnih mesta u IT sektoru, samo je potrebno pokazati im pravi put do njih. Neću reći da je WebDan taj put, ali dođite i sami napravite zaključak šta je formalna, a šta neformalna edukacija. Nećemo deliti sertifikate, ono što vam ostane u glavi je više nego dovoljno za vaš dalji put.

5.    Zašto je konferencija posvećena upravo Internet preduzetništvu?

Primarno zato što smo mi web preduzetnici i znamo sve prednosti internet preduzetništva. Drugi razlog je taj što poznajemo puno web preduzetnika, koji će biti među predavačima, pa nam nije bilo teško da ih nagovorimo da dođu. Inače je selekcija predavača bila žestoka, dva meseca smo poludemokratskim putem u ekipi većali ko će biti u užem izboru. Mislim da smo odabrali i previše kvalitetne predavače. Ali šta je tu je.

6.    Šta posetioci mogu očekivati od ove konferencije i predavanja eminentnih predavača na ovoj konferenciji?

Puno kvalitetnih informacija iz prakse. Neće biti podela i teorije. Networking, druženje, uz to i dobra rok svirka. Slobodno dođite.

7.    Konferencija je namenjena đacima i studentima, zaista jedinstven koncept, budući da su većinom konferencije orijentisane na već afirmisane stručnjake. Zašto ste se odlučili na ovaj korak da promenite perspektivu same konferencije i odaberete mlađu populaciju za ciljnu grupu?

Ko još voli stroga korporativna dešavanja? Želeli smo da napravimo alternativni događaj koji je primarno usmeren na mlađu publiku, pre svega studente i srednjoškolce. Prošle godine smo bili šokirani znanjem i energijom gimnazijalaca iz Bora. Bilo je i studenata iz Beograda, što nas je posebno obradovalo. Sve je to jedna mlada i pametna ciljna grupa koja već sada barata web tehnologijama, ali dobro da što pre sazna prave stvari i u budućnosti razlikuje kvalitetnu informaciju i edukaciju od “fake” edukacije.

Stoga toplo preporučujemo da prisustvujete ovoj konferenciji. Organizatori garantuju eminentne predavače i eksperte iz oblasti internet preduzetništva, koji će s posetiocima razmeniti neprocenljiva dosadašnja iskustva. Konferencija uključuje i neformalni deo WebNoć koja će se održati u subotu, 12. aprila, uz dobru svirku koju garantuje Madicine band.

Prijava za sve zainteresovane je otvorena i obavezna, a možete se prijaviti na sledećem linku.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: