FIST 16 – USTA NA USTA

Ove godine, FIST16 će se održati u periodu od 21. do 25. maja pod sloganom USTA NA USTA. Tema ovogodišnjeg izdanja festivala je borba, u kontekstu aktuelne situacije u kojoj se nalazimo, ali i problema klimatskih promena kojim se festival bavi sadržinski i programski, pokušavajući da doprinese njegovoj vidljivosti, kao i edukaciji same publike. U skladu sa tim, festival će se održati u skladu sa filozofijom ,,zelenog pozorišta''.
FIST 16 - USTA NA USTA

FIST festival – Festivala internacionalnog studentskog teatra koji organizuju studenti i studentkinje Fakulteta dramskih umetnosti, Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture, se tradicionalno organizuje već 16 godina i predstavlja jedan od najznačajnijih festivalskih događaja namenjenih mladoj publici.

FIST festival osnovan je 2005. godine, kada je održan prvi FIST na kome je učestvovalo 7 predstava evropskih umetničkih škola. Od tada, festival se tradicionalno održava svake godine, u organizaciji studenata i studentkinja treće godine, kao deo nastavnog procesa.

FIST 16 - USTA NA USTA

Borba je nešto sa čime se susrećemo svakodnevno. To je pokretač koji nas gura da idemo napred. To je reakcija koju imamo na različite pojave. To je nešto što je čoveku urođeno. Žar i energija koji se javljaju dovoljno su jaki da izazovu i najveće promene. Borimo se za želje, snove, sreću, vrednosti i slobodu. Borimo se da se naš glas čuje. Borimo se da ispravimo nepravde. Borimo se za želju da se borimo. Ne postoji život bez borbe. Život je borba. Da li ste spremni? Odvežite se, polećemo!

U kontekstu borbe, ovogodišnji organizacioni tim FIST- a prepoznaje temu klimatskih promenakao goruću i kroz svoje programe i aktivnosti pokušava da podigne svest o ovom problemu – kako publici, tako i pozorišnoj zajednici u Srbiji. Ekološke katastrofe koje se predviđaju narednih godina mogu biti izbegnute jedino ukoliko se sada podigne svest o ovom problemu.

FIST16 održaće se u skladu sa filozofijom “zelenog pozorišta”. Ova filozofija biće primenjivana produkciono – zamenom reflektora koji štete atmosferi LED reflektorima, gotovo nepostojećom štampom papira, reciklažom i ponovnom upotrebom postojeće scenografije. U skladu sa trenutnom situacijom, ovogodišnji festival realizovaće se i u nešto drugačijem, hibridnom formatu, što znači da će deo festivala biti uživo, a deo u
digitalnom prostoru.

U okviru glavnog programa, planiran je video stream 6 predstava studenata i studentkinja dramskih umetnosti iz Evrope i sveta. Svake godine, festival realizuje dve predstave kao FIST produkcije, u izvedbi studenata i studentkinja pozorišnih smerova FDU, koje nastavljaju pozorišni život i nakon festivala. Ove godine, planirano je da se fist produkcije otvore i zatvore festival i da se izvedu uživo, ali i da postoji video stream, kako bi bile dostupne i široj publici van Srbije. Predstava na otvaranju ovogodišnjeg festivala biće prva ,,green theatre” predstava u Srbiji.

Prateći program obuhvata predfestivalski program- seriju javnih čitanja kratkih dramskih tekstova na više lokacija koje će se održati u periodu 01.05. – 21.05. Cilj je da se podigne svest o značaju očuvanja životne sredine. Osim toga, biće postavljen i VR box, na frekventnoj lokaciji u Beogradu, kako bi pružao iskustvo koje oslikava budućnost planete. Ulaskom u VR box, posetioci će doživeti simulaciju apokaliptičnih prizora planete u budućnosti, ukoliko se nastavi globalno zagrevanje.

Više detalja o ovom događaju pratite na Facebook i Instagram stranicama FIST festivala.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: