Stipendije Vlade Republike Češke

Za akademsku 2017/2018. godinu, Vlada Republike Češke dodeliće studentima iz Republike Srbije ukupno 9 stipendija za studije na državnim fakultetima.

Od 9 dodeljenih stipendija:

  • 7 stipendija je za osnovne studije na češkom jeziku za sticanje zvanja bakalarijusa (u trajanju 3 – 4 godine) ili mastera (u trajanju 4 – 6 godina). Preporučene oblasti za studije na češkom jeziku su saobraćaj, tehničko-ekonomski smerovi, humanističke nauke, medicina, životna sredina i energetika.
  • 2 stipendije su za postdiplomske studije na engleskom jeziku za sticanje zvanja mastera (u trajanju 1 – 3 godine) ili doktora nauka (u trajanju 3 – 4 godine). Raspoložive oblasti za studije na engleskom jeziku su ekonomija, poljoprivreda, informatika, životna sredina i energetika.

I ove godine prijave na konkurs moguće je poslati isključivo elektronskim putem. Zainteresovani kandidati mogu popuniti on-line formular od 20. jula 2016. na sledećoj internet stranici:

http://registr.dzs.cz/registr.nsf

Svi zainteresovani kandidati prijave mogu poslati od 20. jula do 30. septembra 2016. godine! Nakon tog datuma neće biti moguće registrovati se u sistemu.

Nakon popunjavanja prijave, svi prijavljeni kandidati će polagati on-line test opšteg znanja, kao i test iz engleskog jezika ukoliko su se prijavili za studije na engleskom. Po isteku roka za prijavu i razmatranja svih prijavljenih kandidata, Ambasada Republike Češke pozvaće na razgovor kandidate koji ispunjavaju uslove konkursa radi vršenja dalje selekcije.

Prilikom priznavanja stipendija za studije na češkom jeziku, uzimaju se u obzir preporučene oblasti studija, ažurirane na osnovu potreba konkretne zemlje, kao i projekata razvojne saradnje koji su u toku. Preporučene oblasti za studente iz Republike Srbije su saobraćaj, tehničko-ekonomski smerovi, humanističke nauke, medicina, životna sredina i energetika. Stipendije za studije na češkom jeziku podrazumevaju takođe dva semestra učenja češkog jezika u jednoj od specijalizovanih škola češkog jezika za strance u Republici Češkoj.

Kandidati koji već vladaju češkim jezikom i ne žele da apsolviraju predviđeni dvosemestralni kurs češkog jezika, već žele odmah da upišu fakultet, mogu dobiti stipendiju za datu akademsku godinu, ali samo pod uslovom da popune on-line formular na navedenoj internet stranici, polože prijemni ispit na željenom fakultetu u terminu i pod uslovima koje je utvrdila nadležna visokoškolska ustanova u Republici Češkoj i čim dobiju potvrdu o upisu (ili kopiju potvrde o prijemu) na studije odgovarajućeg studijskog programa na češkom jeziku na državnom fakultetu, istu pošalju na sledeću adresu: Studijní oddělení DZS, Na Poříčí 1035/4, 110 00 Praha 1.

Prilikom priznavanja stipendija za studije na engleskom jeziku, uzimaju se u obzir odobrene oblasti studija (za studente iz Srbije su to: ekonomija, poljoprivreda, informatika, životna sredina i energetika) i to samo sledeći studijski programi:

ECONOMICS

UniversityFacultyStudy programmeStudy fieldType
ČZU PragueFaculty of Economics and ManagementEconomics and ManagementSector Economics and Economics of EnterpriseDSP
MU BrnoFaculty of Economics and AdministrationEconomics and ManagementBusiness ManagementMSPN
MU BrnoFaculty of Economics and AdministrationFinance and AccountingFinanceMSPN
UTBZ ZlínFaculty of Management and EconomicsEconomics and ManagementManagement and MarketingMSPN
UTBZ ZlínFaculty of Management and EconomicsEconomic Policy and AdministrationFinanceDSP
UTBZ ZlínFaculty of Management and EconomicsEconomics and ManagementManagement and EconomicsDSP

AGRICULTURE

ČZU PragueFaculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesNatural Resources and EnvironmentNatural Resources and EnvironmentMSPN
ČZU PragueFaculty of Forestry and Wood SciencesForestry EngineeringForestry, Water and Landscape ManagementMSPN
ČZU PragueInstitute of Tropics and SubtropicsTropical AgricultureAnimal and Food Science in Tropics and SubtropicsMSPN
ČZU PragueInstitute of Tropics and SubtropicsTropical AgricultureInternational Development and Agricultural EconomicsMSPN
ČZU PragueInstitute of Tropics and SubtropicsTropical AgricultureSustainable Rural Development in the Tropics and SubtropicsMSPN
ČZU PragueInstitute of Tropics and SubtropicsTropical AgricultureTropical Crop Management and EcologyMSPN
ČZU PragueInstitute of Tropics and SubtropicsForestry EngineeringTropical Forestry and AgroforestryMSPN
ČZU PragueInstitute of Tropics and SubtropicsTropical AgricultureWildlife Management in the Tropics and SubtropicsMSPN
VFU BrnoFaculty of Veterinary Hygiene and EcologyVeterinary Hygiene and EcologyFood Hygiene and Processing Technology,

Diseases of Wild and ZOO Animals

Veterinary Toxicology and Toxicology of Foodstuff,

Veterinary Ecology,

Veterinary Public Health and Animal Protection,

Nutrition and Dietetics of Farm Animals and Hygiene of Food of Plant Origin,

Veterinary Biochemistry, Chemistry and Biophysics

DSP

INFORMATICS

ČZU PragueFaculty of Economics and ManagementSystem Engineering and InformaticsInformaticsMSPN
MU BrnoFaculty of InformaticsApplied InformaticsService Science, Management and Engineering (SSME)MSPN
UP OlomoucFaculty of ScienceComputer ScienceComputer ScienceDSP
UTBZ ZlínFaculty of Applied InformaticsEngineering InformaticsEngineering InformaticsDSP

ENVIRONMENT

UP OlomoucFaculty of ScienceEcology and Environmental ProtectionEcologyDSP

ENERGETICS

TUL LiberecFaculty of Mechanical EngineeringMechanical EngineeringMachines and Equipment DesignMSPN
VŠB-TUO OstravaFaculty of Mechanical EngineeringMechanical EngineeringEnergy EngineeringDSP
TUL LiberecFaculty of Mechanical EngineeringMachines and EquipmentMachines and Equipment Design (Equipment for Thermal Technique)DSP

MSPN .. follow-up master´s study programme

DSP .. doctoral study programme

Za studije na engleskom jeziku na nekom drugom studijskom programu nije moguće dobiti stipendiju Vlade Republike Češke.

Kandidati koji u periodu predviđenom za predaju zahteva za stipendiju već imaju status redovnog studenta akreditovanog studijskog programa državne visokoškolske ustanove u Republici Češkoj potrebno je da popune elektronski formular i svu potrebnu dokumentaciju pripremljenu u dva primerka pošalju na sledeću adresu: ORS MZV, Loretánské náměstí 5, 118 00 Praha 1 – Hradčanyi to najkasnije do 20. decembra 2016. godine. Spisak potrebne dokumentacije za ove kandidate naveden je u paragrafu 3.5 na strani 9 Instrukcija za dodeljivanje stipendija Vlade Republike Češke (Guidelines for Granting Scholarships of the Governemnt of the Czech Republic). Za ove kandidate nije predviđen razgovor u Ambasadi.

Ove stipendije su namenjene isključivo za podršku studija punoletnih državljana Republike Srbije. Dakle, za stipendiju ne može aplicirati državljanin Republike Češke, državljanin Evropske unije ili drugi stranac sa odobrenim trajnim boravkom na teritoriji Republike Češke. Stipendiju nije moguće priznati licima mlađim od 18 godina, kandidat mora napuniti 18 godina do 1. septembra godine kada je predviđeno da započne studije u Republici Češkoj!

Detaljnije informacije o programu stipendiranja možete naći u priloženom dokumentu (Guidelines for granting scholarships of the Government of the Czech Republic (PDF, 483 KB)) ili na internet stranici Ministarstva prosvete, omladine i sporta Republike Češke.

Više informacija pročitajte na www.mzv.cz

Izvor: www.mzv.cz

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: